RIJEKA

Komemoracija Miri Furlan u riječkome HNK

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Komemoracija glumici Miri Furlan održana je u petak u HNK Ivana pl. Zajca, gdje je nastupala od 2016. u predstavama „Kasandra“ i „Jesenja sonata“ i ostvarila posljednji kazališni nastup u predstavi “Vježbanje života - drugi put” u lipnju 2020.

Intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević naveo je da Furlan vjerojatno ne bi željela da joj se priređuje komemoracija, ali da su se na to odlučili jer se vrlo mnogo ljudi javilo nakon vijesti o njenoj smrti.

Mislim da bi se ipak složila s nama, da joj se još jednom obratimo, kako se uvijek vraćala kazalištu, rekao je Blažević.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je ocijenio da je Mira Furlan bila osoba koja je mogla ponijeti i zanijeti ne samo svojim kazališnim ulogama, nego i pojavom i karakterom.

"Unatoč nepravdama koje je doživjela, u njoj se nije osjećala ogorčenost i potreba za revanšizmom, nego nada u promjene i život u kojem se nikome neće događati ono što i njoj", naveo je Obersnel.

Istaknuo je da je bila izložena nečovječnim postupcima, a da su sada uslijedile zakašnjele isprike i objašnjenja kojima neki pokušavaju olakšati savjest.

"U iskrenost tih namjera, kao kod doživljaja dramskih djela, prepuštam svakome od nas", naglasio je Obersnel.

Ustvrdio je da je "pretrpjela pogrom, monstruozne posljedice svog životnog odabira, kao protjerivanje iz grada i otimanje imovine, zato što je proglašena pogrešnom i nepoželjnom". "I to zato što je voljela nekog tko nije spadao u kalup društva i vlasti, pa nije ni ona", zaključio je.

Teatrologinja i sveučilišna profesorica Lada Čale Feldman ustvrdila je da je HNK u Rijeci "vjerojatno jedino mjesto s kojeg se smije o Miri govoriti bez potrebe da se naknadno ispiru neke loše savjesti". To je, dodala je, jedino mjesto koje je u proteklom desetljeću opetovano potvrđivalo da u njoj vidi živu i nasušnu potrebu umjetnice, nekog tko još može pružiti štošta kazalištu.

Pročitan je tekst novinarke Heni Erceg, prijateljice Mire Furlan, u kojem navodi da je Furlan 1991. godine dobila otkaz u matičnom kazalištu u Zagrebu jer je odlučila glumiti u Beogradu, gdje joj je živio suprug.

"Bila je izložena medijskom linču i bujici prijetnji takozvanih običnih građana pa je odlučila emigrirati u Ameriku. Hrvatska je tako izgubila veliku glumicu, politiziranu i duboko obrazovanu osobu, ali ipak naivnog stava da umjetnost može nadići prizemnost rata i banalnost populizma", navela je Erceg.

Doajenka hrvatskog glumišta Neva Rošić oprostila se od Furlan audio porukom s tekstom iz Krležinih "Zastava", opisom Ane i njenih očiju.

Druženja s Mirom Furlan i njene osobnosti prisjetili su se sveučilišna profesorica i filozofkinja Sanja Bojanić te književnik i sveučilišni profesor Nikola Petković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini