SAJAM KNJIGE

JUGOSLOVENI Predstavljena knjiga Borisa Miljkovića i film o Marini Abramović: Meditativni jezik prepun slika

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Emir Imamović Pirke, Boris Miljković i Vladislav Bajac (Danilo MEMEDOVIĆ)

Emir Imamović Pirke, Boris Miljković i Vladislav Bajac (Danilo MEMEDOVIĆ)


Četvrtak navečer je na Sajmu bio u znaku Borisa Miljkovića i predstavljanja knjige "Jugosloveni", objavljenoj u izdanju Geopoetike, a o čemu su pored autora govorili i Vladislav Bajac te Emir Imamović Pirke.

Jesu li postojali

Kroz razgovor dotaknuli su se teme jesu li Jugoslaveni, odnosno Jugosloveni zbilja postojali, te kako su se potom izjašnjavala djeca mješovitih brakova.

- Mi koji smo dovoljno stari, proveli smo dosta godina u toj državi koja više ne postoji. Jezik ovog romana je jezik kojim se autor služi, a to je i meditativan jezik, prepun slika. Autor koristi prezent i to daje autentičnost vremenu, kazao je Bajec.

Sam autor govorio je o tome kako je vrijeme radnje šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća u socijalističkoj Jugoslaviji, a lokacija, odnosno mjesto radnje, je nekoliko otoka, Kvarner, ali i mjesta od Beograda do Kalifornije, neka vrsta tinejdžerskog osvajanja svijeta, odrastanja, a uz prikazivanje individualnih sudbina te one šire, kolektivne.

To je i roman o identitetima, a kako je prilikom predstavljanja rečeno, a knjiga završava prije nego što počinje.

Bilo je i govora o tome gdje su ti ljudi koji nemaju državu, uz misao da je to, kako su naglasili Pirke i Bajec, u biti i analiza svijeta, tadašnjeg društva putem promjena identiteta, kroz politiku i šah, ali i kroz ljubav. Naime, spomenuto je i kako su se nekada stranice sporta u nekim novinama zvale Sport i Šah, i kako bi to danas izgledalo, kod svih tih zvučnih imena nogometaša, tenisača i ostalog, da se te stranice zovu Sport i Šah.

Hrvatska premijera

Potom je najavljen i film u režiji Borisa Miljkovića "Povratak kući. Marina Abramović i njezina djeca".

- Posebno mi je drago da u ovom neobičnom dvorištu imamo hrvatsku premijeru ovog filma, to je film o jednoj posebnoj ženi, te ne samo o umjetnosti i performansu, nego i o emocijama, kazao je Miljković.

Publika je s velikim zanimanjem te blage ranoljetne večeri pogledala filmsko ostvarenje o ovoj osebujnoj umjetnici, što je u biti i priča o hrabrosti, o rušenju granica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini