ZAGREB

Izložba Vide Meić "Struktura mrlja" u galeriji MSU, 4. lipnja 

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Izložba grafičarke Vide Meić "Struktura mrlja" bit će otvorena u četvrtak, 4. lipnja u galeriji Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu.

 Kustosica izložbe Leila Topić napominje kako je izložbi "Struktura mrlja" realizirana zahvaljujući nagradi MSU,  koju je Meić dobila na 34. salonu mladih 2018. te da umjetnica na izložbi predstavlja rezultate eksperimentiranja u tehnici kolografije.
Kolografija je, navodi, tehnika lijepljenja bilo kakvih vrsta ljepila, u njezinom slučaju na ljepenku, to jest kartonsku podlogu. "Riječ je o stvaranju reljefa ljepilima", napominje i dodaje kako je kolografija privlačna umjetnici i zato što je prilično jednostavna i izazovna tehnika, jer kolografski postupci nisu mnogo istraživani i ne postoje ograničenja. 
 Naglašava kako Meić utiskuje matrice u različitim bojama pa se tako njezin rad može sastojati od pet otisaka i pet različitih matrica. Umjetnici je, tvrdi, najzanimljivije uslojavanje boja.
 Topić smatra kako Meić svoje umjetničke srodnike pronalazi u radovima američke znanstvenice i umjetnice Julie Buntaine koja se nadahnjuje idejom kako gledanje umjetnosti i praćenje skokovitih fiksacija oka također ima potencijala postati umjetničko djelo per se.
Ocjenjuje kako Meić samosvojno ukazuje na zanemarenu spoznaju vizualne percepcije.

Topić navodi i da se umjetnica  zalaže za budnu svijest i percepciju kao tjelesni proces u vremenu te čin živog kretanja oka i doživljavanja materije.

Vida Meić rođena je 1991. godine u Čakovcu. Diplomirala je 2027. grafiku u klasi prof. Ines Krasić na Nastavničkom odsjeku na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Dobitnica je nagrada, među kojima i nagrade Grafičke zbirke NSK, 2. nagrade MSU i 2. HPB nagradu Salona mladih. Samostalno izlaže 2016. ciklus kolografija u Galeriji Matice hrvatske i 2017. Atlas Mrlja u Galeriji Kranjčar. Izlagala je na tridesetak skupnih izložbi.
Izložba će biti otvorena 5. srpnja.

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini