POVIJEST LJEKARNIŠTVA U ISTRI

Izložba u Gradskoj knjižnici i čitaonici: RAZVOJ APOTEKARSKE STRUKE I MREŽE

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Uz nekoliko kratkih crtica iz povijesnog razvoja, na izložbi je prikazan i razvoj ljekarništva u 20. stoljeću tijekom kojeg se, iako pod utjecajem turbulentnih povijesnih zbivanja, razvila danas dostupna mreža javnih i privatnih ljekarni na cijelom poluotoku

  

Dan-danas, kada se sve obavlja putem računala, kada lijekovi "putuju" na relaciji liječnik-farmaceut, posebice mlađim generacijama mogu se činiti u najmanju ruku neobičnim načini "preuzimanja" lijeka i prepisivanja recepta koji su vrijedili do nekoliko godina unazad. Bila su to vremena kada je bilo daleko manje ljekarni, puno više lijekova koji su se radili u stražnjim prostorijama ljekarne, i puno manje razno-raznih pripravaka za bolje zdravlje. Dio te povijesti oživjela je i izložba o povijesti ljekarništva u Istri u 20. stoljeću koja se mogla razgledati u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici. Izložba je bila upriličena u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Pula i Zdravstvene ustanove Istarske ljekarne.

Bogata povijest

- Cilj izložbe je prikazati mali dio bogate povijesti razvoja ljekarništva na ovim područjima koje se smatra jednim od najstarijih u Europi. Uz nekoliko kratkih crtica iz povijesnog razvoja, na izložbi je prikazan i razvoj ljekarništva u 20. stoljeću tijekom kojeg se, iako pod utjecajem turbulentnih povijesnih zbivanja, razvila danas dostupna mreža javnih i privatnih ljekarni na cijelom poluotoku. Osim kratkog povijesnog pregleda, bilo je dostupno i nekoliko zanimljivih crtica iz oglašavanja u tiskovinama iz tog vremena te su se posjetitelji mogli pobliže upoznati s opremom korištenom za izradu i čuvanje različitih lijekova i pripravaka. Također su bile izložene i recepture iz tog vremena, a koje se danas ne koriste zbog štetnosti određenih tvari, s izdvojenim zanimljivostima o njihovoj svrsi, rekla je ljekarnica Ivna Rudan, koja je priredila ovu izložbu.

Raznoliki eksponati

- Do ideje o realizaciji izložbe došla sam nakon razgovora s ravnateljicom Gradske knjižnice i čitaonice Nelom Načinović, a u želji da pokažemo djelić povijesti, rekla je Ivna Rudan.

Podaci, fotografije i eksponati ustupljeni su od Zdravstvene ustanove Istarske ljekarne, Ljekarne Irena Grahovac, arhiva Sveučilišne knjižnice u Puli i Povijesnog i pomorskog muzeja Istre u Puli.

Bilo je tu lijekova, pripravaka i drugih proizvoda koji se više ne koriste, što je bilo svakako zanimljivo za proučavanje povijesti i načina življenja u ovim krajevima kroz ovu specifičnu struku.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini