ZAGREB

Izložba Jasmine Kosanović ususret Božiću u Etnografskom muzeju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ususret skorašnjim božićnim blagdanima Etnografski muzej priredio je izložbu "Božićna bajka Jasmine Kosanović / Jasmina i lutkice“, koja se otvara u subotu, 4. prosinca

Ta hrvatska dizajnerica lutaka, koja je i autorica likovnog postava izložbe, predstavit će svoje radove, lutke inspirirane likovima iz bajki, strašne vukove, nježne djeve, vještice, cijelu družinu koja se susreće u šumi kao mitskom mjestu gdje žive složno i bezbrižno.

"Jasmina Kosanović živi u najljepšem svijetu od svjetova. Netko će reći da je to svijet bajki, netko će ga nazvati carstvom lutaka dok će netko, puno manje romantičan, njezin atelje u srcu Zagreba opisati kao prodavaonicu", napominje se u najavi izložbe.

Kako se dodaje, u tom svijetu nema ni negativaca, već ih povezuje "iskonska dobrota i gotovo zaboravljena toplina koja živi u najmekšim sjećanjima na djetinjstvo, bakinu blagost i mamine priče za laku noć".  

Iz Etnografskog muzeja kažu kako je želja autorice da se izložbom posjetitelje potakne na kreativnost, da i oni sami u svojim domovima osmisle vlastitu božićnu bajku. Stoga će im ona svake subote u prosincu kroz druženje objasniti na koji način radi svoje lutke.

U edukativnom dijelu programa priredit će se radionice izrade kinča (božićnih ukrasa od krep papira) za djecu i za odrasle.

Osim tog nematerijalnog kulturnog dobra, radionice će objašnjavati i tradiciju bačkih Hrvata Bunjevaca - izradu slika i ukrasa od slame - i to u duhu Božića, odnosno ukrasa za bor i čestitki.

Bit će tu i pripovjedaonice božićnih priča te tematske šetnje kroz stalni postav na temu božićnih običaja.

Izložba je otvorena do 9. siječnja

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom