ZAGREB

Izložba "Igračke - djetinjstvo zauvijek" u Etnografskom muzeju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zagrebački Etnografski muzej otvara u utorak, 8. lipnja, izložbu "Igračke - djetinjstvo zauvijek", čime započinje veliki istoimeni muzejski projekt.

Kako se ističe u najavi, izložba je zamišljena kao putovanje kroz povijest igračaka i igara iz fundusa Etnografskog muzeja, nastalih u Hrvatskoj i od hrvatskih autora u razdoblju od kraja 19. stoljeća do danas.

Uz interaktivne sadržaje i predimenzionirane dječje igračke iz Marije Bistrice, posjetitelji će moći pogledati i animirane filmove poput "Profesora Baltazara" i "Mali leteći medvjedi", nastali u produkciji Zagreb filma koji je i partner projekta.

U sklopu stalnog postava Zbirke izvaneuropskih kultura u prizemlju muzeja postavljena je izložba "Igrom oko svijeta" s igračkama iz različitih dijelova svijeta, od Azije, Južne Amerike, preko Afrike do Australije.

Izložbeni projekt trajat će do 22. lipnja, a obuhvaća 12 izložbi: dvije Etnografskog muzeja i deset gostujućih.

U okviru ciklusa manjih izložbi pod nazivom "U gostima kod Etnografskog muzeja" sudjelovat će Hrvatski povijesni muzej, Tehnički muzej "Nikola Tesla", Muzej suvremene umjetnosti, Hrvatski školski muzej, Muzej za umjetnost i obrt, Arheološki muzej u Zagrebu, Hrvatski športski muzej.

Bit će tu i dvije poznate zagrebačke obrtnice, dizajnerice dječjih igračaka, Jasmina Kosanović i Lea Vavra te Savez društava "Naša djeca" Hrvatske.

Autori gostujućih izložbi bit će kustosi tih muzeja i autorice igračaka, a svoje će izloške prema vlastitom odabiru i koncepciji postaviti u reprezentativnoj dvorani Etnografskog muzeja na prvome katu.

Studenti Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu intervenirat će u prostor Muzeja, gdje će se održavati bogat i raznovrstan edukativan program. Svi će se sadržaji objavljivati na platformi igračke.emz.hr i na društvenim mrežama.

Među najavljenim gostujućim izložbama su i "Igre i igračke – svjedoci vremena" (12. 6. – 11. 7.) Hrvatskog povijesnog muzeja,  "Igračke - put do ostvarenih snova" (15. 7. – 5. 9.) Tehničkog muzeja "Nikola Tesla", "Nezaboravni crtići - Mali leteći medvjedi" (9. 9. – 3. 10.) Muzeja suvremene umjetnosti, "Igre i šale za naše male" (7. 10. – 31. 10.) Hrvatskog školskog muzeja, "Tragovi romantičnog djetinjstva" (4. 11. – 28. 11.) Muzeja za umjetnost i obrt, "Jasmina i lutkice" Jasmine Kosanović (4. 12. – 9. 1. 2022.).

Projekt u idućoj godini nastavljaju izložbe "Djetinjstvo u davna vremena (13. 1. - 6. 2.) Arheološkog muzeja u Zagrebu, "Sport kao igra" (10. 2. – 13. 3.) Hrvatskog športskog muzeja, "Vavrina Kištra plišanaca" (17. 3. – 17. 4.) Lee Vavra i "Vremeplov dječje igre" (23. 4. – 22. 5.) Savez društava

Autorica projekta i središnje izložbe je Iris Biškupić Bašić, a autorica likovnih postava izložaba projekta Nikolina Jelavić Mitrović.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum