BEČ

Izložba Haydn-Mozart- Beethoven" u Mozartovoj kući u Beču

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Izložba "Trojac bečke klasike: Haydn-Mozart-Beethoven. Povezanost - paralele - suprotnosti" posvećena skladateljima koji su obilježili i revolucionirali povijest bečke klasike, otvara se u utorak navečer u Mozartovom  muzeju u Mozartovoj kući u središtu Beča.

"Mozart i Haydn prijateljevali su i zajedno održavali koncerte u Mozartovoj kući u Ulici Dom u Beču. Beethoven, čija se 250. godišnjica smrti obilježava ove godine, htio je biti Mozartov učenik, ali se iz Beča morao vratiti u Bonn zbog majčine bolesti, tako da je poslije bio Haydnov učenik", rekao je na konferenciji za novinare u Mozartovu muzeju njegov direktor Gerhard Vitek.

Naglasio je da ta izvanredna izložba prikazuje različite aspekte odnosa, povezanosti i suprotnosti trojice glazbenih giganata - Josepha Haydna (1732.-1809.), Wolfganga Amadeusa Mozarta (1756.-1791.) i Ludwiga van Beethovena (1770.-1827.).

Izložba s oko stotinu izložaka - ulja na platnu, portreta trojice skladatelja, partitura, grafika, skulptura poprsja, knjiga i pisama, organizirana je u suradnji s Međunarodnom zakladom Joseph Haydn u Željeznom.

Kustos izložbe i predsjednik zaklade Walter Reicher rekao je da su trojica glazbenih velikana stvorila glazbena djela neprolazne ljepote koja i danas žive u  glazbi.

Izložba je podijeljena u nekoliko cjelina, a jedna od njih predstavlja partiture Haydnova oratorija "Stvaranje", Mozartove opere posvećene slobodnim zidarima "Čarobne frule" i Beethovenove opere "Fidelio". Posebna cjelina "Vječni mir" govori o sprovodima trojice glazbenih velikana. Dok su sprovodi Haydnu i Beethovenu bili dobro organizirani, Mozartov lijes po kiši i susnježici pratilo je nekoliko bliskih ljudi samo do groblja, a pokopan je u zajedničkoj grobnici bečkih siromaha i beskućnika.

U sklopu izložbe, koja ostaje otvorena do 31. siječnja 2021. godine, održat će se i niz popratnih kulturnih manifestacija, koncerata, besplatnih vođenja kroz izložbu, a početkom svibnja i istoimeni dvodnevni simpozij.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater