ZAGREB

INTERLIBER: Sandorf predstavio projekt književnih rezidencija "Odisejevo utočište"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Izdavačka kuća Sandorf predstavila je u srijedu u sklopu sajma knjiga Interliber projekt međunarodne mreže književnih rezidencija "Odisejevo utočište", namijenjenih mladim piscima, prevoditeljima i drugim sudionicima umjetničkog procesa stvaranja knjiga, koji se ostvaruje u partnerstvu pet zemalja.

Projekt je sufinanciran programom Kreativna Europa Europske unije – potprogram Kultura, a traje od 2019. do 2021. Prvi ciklus projekta trajao je od prosinca 2018. do listopada 2019. na tri lokacije, u Ljubljani, u Larisi u Grčkoj, te na otoku Mljetu, a svaki rezident, njih ukupno 12, proveo je po tri tjedna na svakoj od lokacija.

Predstavljajući projekt na središnjoj pozornici Paviljona 6 Zagrebačkog velesajma, njegov voditelj i izvršni urednik Sandorfa Ivan Sršen istaknuo je kako je riječ o suradnji koja je ponajprije rezultat entuzijazma dviju izdavačkih kuća, Thrake iz Larise u Grčkoj i zagrebačkog Sandorfa.

"Mi smo dvije male izdavačke kuće koje pažljivo gaje svoj izdavački plan književnosti, Thraka više poezije a Sandorf više proze, no ukusi su nam slični a strast za objavljivanjem dobre književnosti ista", rekao je Sršen.

Uz Sandorf i Thraku, kao treći partner u projekt se uključilo Društvo slovenskih pisateljev (DSP) iz Ljubljane, organizacija stara više od stotinu godina, s puno vlastitih književnih programa i rezidencija, dodao je.

Ideja projekta je približiti sredozemni prostor umjetnicima iz cijelog svijeta kako bi oni prepoznali kreativni potencijal koji on sadrži, a za prvi ciklus iz svake je zemlje sudionice odabrano po četvero mladih pjesnika koji su sudjelovali u rezidencijama. Naglasak je na transnacionalnoj mobilnosti i razvoju publike, a njegov je cilj omogući mladim piscima da rade, nastupaju i predstave se unutar različitih društvenih i kulturnih konteksta.

"Važna komponenata projekta je interakcija s lokalnom zajednicom i lokalnom publikom", istaknuo je Sršen. Rezidencije su, tako, obogaćene popratnim programom s fokusom na različite književne aktivnosti namijenjene specifičnim ciljanim skupinama u lokalnom kontekstu.

Glavni urednik Thrake, Thanos Gogos kazao je kako je riječ o odličnom projektu koji se od uobičajenih književnih predstavljanja razlikuje po tome što sudionicima pruža priliku da istinski iskuse neku zemlju i upoznaju se s njezinom kulturom.

"Tako doista upoznate različite scene, jer niste tamo samo radi festivala ili na nekoliko dana, već vaš boravak traje tjednima, ponekad čak i duže, što vam doista omogućuje da iskusite i kulturu zemlje i kulturu njezine književne scene", kazao je Gogos.

Prvi ciklus projekta već je rezultirao nekim konkretnim rezultatima, pa tako slovenskom pjesniku Denisu Škofiču upravo izlazi zbirka u Grčkoj.

U drugoj fazi projekta, koja će trajati tijekom 2020. i 2021., u program su se priključila još dva partnera, Literature Across Frontiers i Wales Literature Exchange iz Walesa i Krokodil iz Beograda (Srbija), a u program su ovaj puta uključeni i prevoditelji, te prozaici.

Ciklus počinje u siječnju 2020., usmjeren je na razvoj mreže književnih rezidencija diljem Europe te prvenstveno namijenjen mladim piscima proze i/ili poezije i književnim prevoditeljima u dobi do 40 godina, a obuhvaća pet europskih država – Hrvatsku, Grčku, Sloveniju, te Srbiju i Veliku Britaniju.

Od ukupno 15 izabranih rezidenata iz pet europskih država partnera, svaki partner je oformio stručni žiri sastavljen od vodećih stručnjaka iz područja književnosti koji će među prijavljenim kandidatima izabrati tri autora.

Tema prve godine projekta "Odisejevo utočište" bit će "knjižnica" – kao fizički prostor te kao virtualna baza podataka bitnih i relevantnih za bilo koji društveni, kulturni ili umjetnički kontekst. Rezidenti će promišljali o knjižnici kao jednom od najvažnijih simbola i spomenika mira i razumijevanja među ljudima prilaganjem pjesme, eseja, članka za blog ili prijevoda na navedenu temu.

U suradnji s općinom Mljet i Nacionalnim parkom Mljet te međunarodnim partnerima iz Slovenije, Grčke, Srbije i Velike Britanije, rezidencijalni i popratni programi odvijat će se na otoku Mljetu (Hrvatska), u Ljubljani (Slovenija), u Larisi (Grčka), u Beogradu (Srbija) te na nekoliko lokacija u Walesu (UK). Svatko od odabranih rezidenata boravit će na po dvije lokacije po vlastitom izboru, a ukupno će se održati 30 rezidencija tijekom 2020.

Projekt i Sandorfovu rezidenciju na Mljetu podržali su Ministarstvo kulture RH, Dubrovačko-neretvanska županija i Općina Mljet.

Više informacija dostupno je na stranici www.tovar.hr, posvećenoj mreži književnih rezidencija "Odisejevo utočište – Ulysses' Shelter", na stranici voditelja projekta www.sandorf.hr, te na društvenim mrežama projekta i partnera.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater