ZAGREB

Hrvatski studiji obilježili 1600. obljetnicu smrti svetog Jeronima 

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U povodu 1600. obljetnice smrti  na blagdan sv. Jeronima predavanje o tom velikom crkvenom naučitelju i prevoditelju Svetoga pisma održao je povjesničar književnosti Slobodan Prosperov Novak na Hrvatskim studijima u Zagrebu.

Predavanjem o svetom Jeronimu Dalmatincu studenti Fakulteta hrvatskih studija počeli su novu akademsku godinu, a to je ujedno bilo i prvo uvodno predavanje od odluke Senata Sveučilišta u Zagrebu kojom je ustanova dobila status fakulteta.

Prosperov je studente proveo kroz život i djelo jednoga od najzaslužnijih mislitelja u razvoju kulture. Posebice je istaknuo njegove korijene iz Stridona, mjesta koje se nalazilo između Dalmacije i Panonije. Podsjetio je i na Jeronimovu izreku: "Oprosti mi, Bože, jer sam Dalmatinac!" (Parce mihi, Domine, quia Dalmata sum)!

Prosperov je naglasio kako je Jeronim pomogao Hrvatima i onda kada je, nakon optužbi o Metodijevu nauku u vrijeme Grgura Ninskoga i kralja Tomislava, došlo vrijeme da se Hrvati uspijevaju obraniti od tih optužbi. Napomenuo je kako su Hrvati, nažalost, jedan od rijetkih naroda u svijetu od kojih se stalno traži da nešto dokažu. A dokaz je uvreda, sad ću citirati svetoga Jeronima "i čovjeka i Boga", rekao je Prosperov Novak.

Dekan Fakulteta hrvatskih studija Pavo Barišić izvijestio je da je ove akademske godine upisano više od tri stotine novih studenata, točno 312 na preddiplomskom studiju.

Time je ukupan broj studenata na našem učilištu prekoračio 1500 upisanih i za 100 je viši u odnosu na prošlu godinu, dodao je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini