ZAGREB

Hrvatski filmovi na filmskom festivalu u Palm Springsu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U sklopu natjecateljskih programa 27. Međunarodnog festivala kratkometražnog filma ShortFest koji se uživo u Palm Springsu održava od 22. do 28. lipnja prikazat će se jedan igrani te dva animirana kratkometražna hrvatska filma.

Kratkometražni igrani film "Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem" redateljice i scenaristice Sanje Milardović dio je međunarodne konkurencije 27. ShortFesta, a  svjetsku je premijeru imao prošle godine na pariškom Međunarodnom festivalu Signes de Nuit na kojem je osvojio posebno priznanje žirija.

Dosad je sudjelovao na nizu festivala, od Zagreb Film Festivala do Montpelliera (CINÉMED), Sydneya (Flickerfest) te Sofije (Međunarodni filmski festival u Sofiji), podsjeća Hrvatski audiovizualni centar u svojoj objavi.

Za nagrade u Palm Springsu  natječu se i dva hrvatska animirana filma, "Sve te senzacije u mom trbuhu" te "Cockpera". 

"Sve te senzacije u mom trbuhu" autora Marka Dješke u konkurenciji je za dvije nagrade, Najbolji LGBT+ kratkometražni film te Najbolji animirani kratkometražni film. 

Film će se ovih dana prikazati u službenom natjecanju Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju, koji traje od 14. do 19. lipnja. 

Svoju je svjetsku premijeru imao na prošlogodišnjem Međunarodnom festivalu animiranog filma Anibar, na kojem je osvojio i nagradu za najbolji film u konkurenciji filmova iz regije, a na Animafestu Zagreb iste je godine nagrađen posebnim priznanjem. 

"Cockpera" Kate Gugić dio je natjecateljskog programa studentskog filma, a početkom je godine prikazan u konkurenciji uglednog festivala kratkometražnih filmova u francuskom Clermont-Ferrandu.

Sudjelovao je na brojnim festivalima, gdje je osvajao priznanja i nagrade (SEEfest u Los Angelesu, FeKK u Ljubljani, Flipbook Film Festival u Skopju), a 2020. je osvojio i nagradu ASIFA Hrvatske za najbolji studentski film. 

ShortFest je najveća smotra kratkometražnog filma u Sjevernoj Americi te je prvi festival koji će se na prostoru savezne države Kalifornije ove godine održati uživo. 

Ove godine prikazuje 295 kratkometražnih filmova. Pobjednici će biti proglašeni 27. lipnja, a među nagradama su i njih pet koji omogućuju filmovima da se kvalificiraju za nagradu Oscar. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of