ZAGREB

"Hazarder" otvara program filmova Roberta Rossena

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zagrebačko kino Tuškanac otvara u četvrtak, 3. lipnja program filmova Roberta Rossena njegovim najpoznatijim filmom "Hazarder", nagrađivanom sportskom dramom  s Paulom Newmanom u glavnoj ulozi.

Do 6. lipnja prikazat će se pet najznačajnih filmova tog američkog redatelja i scenarista, uz "Hazarder" iz 1961. godine tu su još "Svi kraljevi ljudi" (1949), "Lilith" (1964), "Tijelo i duša" (1947) i "Johnny O'Clock" (1947).

Svojevrsna 'studija gubitništva', film "Hazarder", sniman na autentičnim njujorškim lokacijama, odvodi gledatelje u malo poznati svijet profesionalnog biljara. 

"Posrijedi je jedno od najuspjelijih Rossenovih ostvarenja koje je i u vrijeme premijere bilo vrlo prestižan film, da bi zahvaljujući svom tematiziranju odnosa prema životu naknadno zasluženo steklo kultni status", ističu iz "Tuškanca".

U petak, 4. lipnja, slijedi Oscarima nagrađena biografska drama "Svi kraljevi ljudi", koja tematizira utjecaj i domete pravnih i etičkih normi u američkom društvu, u kontekstu manipulacije glasačima i društvenim krugovima. 

Riječ je o adaptaciji Pulitzerovom nagrađenog romana američkog književnika Roberta Penna Warrena koji se nadahnuo političkim i životnim putem guvernera Louisiane i demokratskog senatora Hueya Longa. 

"Roman i film efektno oslikavaju složenu osobnost lika koji je od poštenog momka i samoukog pravnika postao demagog ogrezao u korupciju", napominje se.

Isti dan u programu je Rossenov redateljski prvijenac, noirovska krimi-drama "Johnny O'Clock", u kojemu on "dosta vješto barata noirovskim konvencijama, ponajviše se oslanjajući na dojmljivu sjenovitu fotografiju Burnetta Guffeyja."

U subotu slijedi noirovska sportska drama "Tijelo i duša", koja se smatra jednim od najuspjelijih filmova o boksu svih vremena koji pokazuje "kako novac može čak i čvrstog te obitelji i načelno pravim vrijednostima predanog pojedinca odvesti na pogrešan put."

Program završava u subotu psihološkom dramom "Lilith", s Jean Seberg i Warrenom Beattyjem u glavnim ulogama, ekranizacijom romana Jacka Richarda Salamance.

Nakon premijere film je dobio negativne kritike, ali naknadno stekao kultni status, a dio kritike tvrdio je da je riječ o njegovom najosobnijem ostvarenju režiranom s najviše strasti. Glume još Peter Fonda, Kim Hunter te Gene Hackman.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini