TRADICIONALNI SUSRET LABINSKIH HARMONIKAŠA

Harmonika je jedan život, čitava vječnost koja ne umire

| Autor: Branko BIOČIĆ
(B. BIOČIĆ)

Susret je otvorio Roberto Čekada iz Vineža, nakon čega je nastupio Serđo Načinović iz Nedešćine. Zatim su nastupili Etore Mikuljan, Franko Kalac, Toni Čeh, Leon Kiršić, Dorian Brečević po prvi put iz Umaga, Roberto Višković – Šparić, Andy Sandić, Branko Pušec, Morris Gržan. Na oduševljenje prisutne publike, poseban gost labinskih armonikaša bila je Vanesa Jakac, mlada sve popularnija sviračica harmonike iz Buzeta

U organizaciji radničko kulturno umjetničkog društva „Rudar“ u Raši je održan vrlo uspješan, jedan od najuspješnijih susreta, 14 tradicionalni Susret harmonikaša Labinštine pod nazivom Labinjonski armonikaši. Na instrumentu koji je nezamisliv bez fešte i uz koje se slavi rođenje djeteta, rođendan, vjenčanje, bračne obljetnice i ostali svečani i prigodni događaji u životu nastupilo je tridesetak harmonikaša iz cijele labinštine. 

Dio našeg života i svakodnevice 

Dvorana nije mogla primiti sve zainteresirane koji su htjeli pratiti ovu kulturnu manifestaciju koja je trajala više od dva sata. Otvarajući ovaj susret u prepunoj dvorani predsjednik Radničko kulturno umjetničkog društva Rudar iz Raše, organizator i voditelj susreta Josip Pino Knapić je rekao da je harmonika jedan život, čitava vječnost koja ne umire.

- Harmonika živi i živjet će dok bude harmonikaša i ljudi koji vole ovaj instrument i njegovu melodiju. Ona je dio našeg života, naše svakodnevice, ona nas obogaćuje, daje nam snagu i uljepšava mnoge životne trenutke. Bez vas i harmonikaša je nezamisliv život harmonike, ona bi ostala usamljena u svom vapaju života, rekao je Knapić.

Susret je otvorio Roberto Čekada iz Vineža, nakon čega je nastupio Serđo Načinović iz Nedešćine. Zatim su nastupili Etore Mikuljan, Franko Kalac, Toni Čeh, Leon Kiršić, Dorian Brečević po prvi put iz Umaga, Roberto Višković – Šparić, Andy Sandić, Branko Pušec, Morris Gržan. Na oduševljenje prisutne publike, poseban gost labinskih armonikaša bila je Vanesa Jakac, mlada sve popularnija sviračica harmonike iz Buzeta. 

Nono Renc Kiršić iz Katura s unucima 

Nastupili su i Renco Kiršić, Karla Levak, Darko Blašković, Igor Krožnjak, Vineti Peruško, Đordano Kos, Nicolas Golja, Antonio Kos, Renco Kiršić, Franko Kos, Datos Stefano, Milenko Išić, Alan Kiršić, Nino Kiršić, Branko Belušić, Romano Malinarić, Mario Glavičić te Rina Miletić i Bruna Gobo, pjesnikinje labinske cakavice koje su za tu prigodu posvetile stihove o harmonikašima i harmonici.

Većina svirača je svirala dvije melodije, a posebno zanimljivi su bili nastupi noneta Renca Kiršića iz Katura s unucima. On je zasvirao s najmlađim sudionicima ovogodišnjeg susreta 11. godišnjem unukom Alanom i najmlađim harmonikašem Leonom s nepunih 10 godina. Publika ih je oduševljeno pozdravila zasluženim dugotrajnim pljeskom.

Isto tako svirka na harmonici i tradicijskom instrumentu Istre, malim sopelama, na kojima su svirali Renco Kiršić na harmonici i na maloj sopeli Franko Kos, poznati svirač labinštine i Istre, ali i izrađivač narodnih instrumenata koji su izvrsnom svirkom pokazali kako se i sa tim instrumentom izvrsno može svirati i zabavna glazba. Naime prije više od 40 godina Renco i Franko su svirali i u klubu naših iseljenika Istra u New Yorku, po prvi put u toj kombinaciji i od tada nisu svirali zajedno ali eto opet su se našli upravo na ovogodišnjem 14. susretu armonikaša. To je ponukalo iznenađenu i oduševljenu publiku da ih pozdravi i čestita jednim dugotrajnim pljeskom. Iz Zagreba, točnije iz Sesveta gdje živi, samo radi nastupa je došao rođeni Labinjan, Branko Belušić koji je zasvirao sa svojim prijateljima Romanom Malinarićem i Mariom Glavičićem.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater