LJETO U MEĐUNARODNOM KULTURNOM CENTRU HRVATSKE GLAZBENE MLADEŽI

GROŽNJANSKI UMJETNIČKI I KREATIVNI LABORATORIJ: Ljetne muzičke akademije za mlade, likovne, plesne i dramske radionice, radionice mirovnog aktivizma, majstorski seminari

Ove je godine edukativni ciklus počeo u svibnju uz Erato ljetnu školu - interdisciplinarnu ljetnu školu kulture, arhitekture, medija i psihologije, a uslijedili su Proljetna seksološka škola, zatim radionica "Prostor kao teritorij" zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, "Ritam svijeta, ritam života" Plesnog kazališta za djecu i mladež, pa Junior Percussion Camp…

| Autor: Tea TIDIĆ
Svira se na ulicama, trgovima, organizirano i spontano (Foto: HGM)

Svira se na ulicama, trgovima, organizirano i spontano (Foto: HGM)


Grad umjetnika, grad glazbenika, ali i grad sustavnog obrazovanja i usavršavanja. Čarobni Grožnjan, nadaleko poznat po brojnim galerijama, kojih je dvadesetak, i umjetnicima koji ovdje djeluju, svake se godine u svibnju pretvara u pravi umjetnički i kreativni laboratorij uz brojne radionice u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži koja upravo ovdje ima sjedište svog Međunarodnog kulturnog centra.

Sve do rujna u Grožnjanu se u organizaciji HGM-a održavaju ljetne muzičke akademije za mlade, likovne, plesne i dramske radionice, radionice mirovnog aktivizma, majstorski seminari, skupovi i festivali pod vodstvom poznatih stručnjaka i pedagoga, zvučnih imena iz područja glazbene, likovne i dramske umjetnosti.

Tradicijska glazba

Ove je godine edukativni ciklus počeo u svibnju uz Erato ljetnu školu - interdisciplinarnu ljetnu školu kulture, arhitekture, medija i psihologije, a uslijedili su Proljetna seksološka škola, zatim radionica "Prostor kao teritorij" zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, "Ritam svijeta, ritam života" Plesnog kazališta za djecu i mladež, pa Junior Percussion Camp. Tu se pripremao i Orchestre symphonique des étudiants de Louvain-la-Neuve (Osel), a Armin Sešek, Nejc Mikolič i Milan Hudnik održali su majstorske tečajeve za violinu, violu i violončelo.

(Foto: NuNu Media)

Tradicijska glazba iz cijelog svijeta u srpnju je našla svoj "melting pot" u Grožnjanu, gdje su se na radionici Ethno Croatia okupili polaznici iz Portugala, Nizozemske, Hrvatske, Škotske, Malavija, Čilea, Belgije, Švedske, Francuske… Voditelji ove radionice su Cristobal Araya iz Čilea i Lucija Maroević iz Zagreba.

- Poučavamo jedni druge usmenim putem, prenosimo melodije i riječi pjesama a onda zajednički radimo aranžmane. Cilj nam je očuvanje i promocija tradicijske glazbe, kao i promocija različitosti, rekla je Maroević. Kroz učenje glazbenih tradicija drugih, mladi ljudi uče i o jednakosti, toleranciji i demokraciji.

(Foto: NuNu Media)

Nakon radionica ispunjenih glazbom, plesom i druženjem, polaznici su iz Grožnjana započeli turneju Ethno on the Road. Nastupili su na grožnjanskom festivalu Jazz is Back! BP te održali koncerte u Gornjoj Stubici, Slavonskom Brodu i Zagrebu.

Posebnost je Grožnjana što je ovdje sve nadohvat ruke - na par minuta hoda - tako da polaznici radionica i seminara doslovno 24 sata dnevno žive zajedno i rade na usavršavanju svojih znanja i umijeća. Stoga nije neobično vidjeti ih kako vježbaju na svojim instrumentima na grožnjanskim trgovima i uličicama, a znaju se dogoditi i spontani jam sessioni, stvaraju se novi sastavi i bendovi, osim od mentora, uči se i od kolega polaznika. Atmosfera kakva vlada u Grožnjanu jedinstvena je na svijetu - u zraku se osjeća zajedništvo, kreativnost i pozitivna energija, a cijeli grad je kao otvorena pozornica s živom glazbom u svakom kutku.

(Foto: NuNu Media)

Često se istovremeno održava i više radionica pa se tako ove godine u terminu Ethno Croatije, pod vodstvom renomiranog američkog trombonista Luisa Bonillea uvježbavao i Jeunesses Musicales Jazz World Orchestra - Svjetski jazz orkestar glazbene mladeži, kojeg čine ponajbolji mladi jazz glazbenici iz cijelog svijeta. Orkestar je projekt Međunarodne glazbene mladeži, a da bi sudjelovali u radu JM Jazz World Orchestra, glazbenici moraju proći vrlo jaku konkurenciju na audicijama - od 143 prijavljena glazbenika, međunarodni žiri je izabrao 22 vrhunska. Orkestar čine glazbenici iz 17 zemalja s pet kontinenata.

Jazzeri i bubnjari

U srpnju se svemu tome pridružio i 23. Međunarodni jazz festival Jazz is Back! BP. Ove godine selektorica programa bila je Dubravka Dujmović Kušan, a organizator je tradicionalno Hrvatska glazbena mladež. U 14 koncertnih večeri na grožnjanskoj terasi nastupili su vrhunski svjetski jazz glazbenici, među kojima i nekoliko dobitnika Grammyja, zatim domaće glazbene zvijezde te mladi talenti.

A Festival, koji je posvećen hrvatskom velikanu jazza, vibrafonistu, skladatelju i pedagogu Bošku Petroviću, neodvojiv je od Ljetne jazz škole HGM-a koja se održava u istom terminu. Jazz ostavština Boška Petrovića u Grožnjanu je vrlo živa - niz godina organizirao je festival Jazz is Back! i bio mentor u Ljetnoj jazz školi - a danas sve to vode njegovi dugogodišnji suradnici, koji nastavljaju jedinstvenu tradiciju jazz obrazovanja u Hrvatskoj. Jer, kako su godine pokazale, mnogi od polaznika Ljetne jazz škole HGM-a diplomirali su na nekoj od svjetskih jazz akademija, mnogi su danas svjetski priznati glazbenici s međunarodnom karijerom. U Hrvatskoj nema straha za budućnost jazza - Grožnjan je pravi rasadnik mladih jazzera.

(Foto: NuNu Media)

Tradicionalno, u Ljetnoj jazz školi HGM-a polaznike podučava međunarodna ekipa mentora - ove godine to su bili trombonist Luis Bonilla, pijanist Joe Kaplowitz, trubač Alex Sipiagin, saksofonist Dick Oatts, basist i kontrabasist Goran Rukavina, pjevačica Lea Lovrenčić, gitarist Elvis Penava i bubnjar John Rilley. Program Ljetne glazbene škole HGM-a ostvaren je u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom u Zagrebu te je dio programa JMI - JM Jazz World.

Svim ovim glazbenicima pridružili su se i polaznici Croatia Drum Campa, koje su ove godine podučavali Famoudou Don Moye, John Rilley, Karlheinz Miklin Jr. i Marko Lazarić.

(Foto: NuNu Media)

Kada se u malom gradu okupi ovakav sastav eminentnih glazbenih virtuoza, grad postaje velika koncertna pozornica, a publika može uživati u vrhunskim izvedbama svake večeri na terasi Belvedere. I to bez velike pompe i skupih ulaznica jer je ulaz na sve koncerte Festivala Jazz is Back! BP, zahvaljujući pomoći Općine Grožnjan i sponzora - besplatan, a međunarodna ekipa glazbenika je tik do publike koja, uz muziciranje dostojno svjetskih pozornica, uživa na grožnjanskoj terasi s jedinstvenim pogledom.

Finale s istarskim blueserima

Predstavljeni su im programi nastali upravo u Grožnjanu, kroz završne koncerte Ethno Croatije, Croatian Drum Campa, JM Jazz World Orchestra te Ljetne jazz škole HGM-a, a i mentori su održali koncerte okupljeni u sastavu Grožnjan All Stars. Tradicionalno, jedna od večeri posvećena je Bošku Petroviću, pod nazivom "BP evening", kada su nastupili dugogodišnji BP-jevi suradnici, prijatelji i bendovski kolege, gitarist Primož Grašič i basist Mario Mavrin, zatim učenik Boška Petrovića, slovenski vibrafonist Vid Jamnik koji ima već zavidnu međunarodnu karijeru te pijanist Blaž Jurjevčić i bubnjar Tijan Grašič. Nekadašnji polaznik grožnjanske jazz škole Zvjezdan Ružić, danas etablirani glazbenik, predstavio je svoj projekt "Pianotron", a nastupili su i Dameronia's Legacy All Stars, Amira Medunjanin i Ante Gelo, Borna Šercar & Lado, Zdenka Kovačiček & Green House Band, Sterpin - Kolarević Quartet, uz finale s istarskim blueserima iz Edi East Trance Blues.

Festival Jazz is Back! BP najdugovječniji je i najduži hrvatski jazz festival, prepoznat i u svijetu - dobitnik je nagrade Europske jazz federacije za najbolji mali (boutique) festival. A da bi se zaokružio doživljaj ovog pitoresknog kraja Istre - svake večeri pred koncerte organizirane su prezentacije i degustacije domaćih vina i maslinovih ulja.

Programi koji slijede

Upravo je završena radionica violine, viole, violončela i kontrabasa te Komornog gudačkog orkestra HGM-a, a radionice su vodili Anđelko Krpan, Milan Čunko, Branimir Pustički i Ilin Dime Dimovski.

Trenutno su u tijeku Michael Chekhov ljetna akademija i radionica rane glazbe "Musica Antica", a slijede radionica flaute, Međunarodna škola arhitekture, radionica Grožnjan "Mnoštvenost krajolika" Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, radionica solo pjevanja, Ljetna pijanistička škola, dolaze ADA - međunarodni orkestar mladih saksofonista i Zagrebački glumački studio, pa radionice roga, oboe, klarineta, fagota i komornih sastava, radionice saksofona, suvremene glazbe "Cantus Junior Grožnjan", "Točke susreta: idealno mjesto" zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti i Operni studio, a kreativno i edukativno ljeto u Grožnjanu završava sa Zagrebačkim mladim filharmoničarima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater