VARAŽDIN

Gradski muzej Varaždin ponovo za posjetitelje otvorio stalni postav

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nakon duže stanke uzrokovane pandemijom, Gradski muzej Varaždin u srijedu je u palači Sermage ponovo za posjetitelje otvorio stalni postav Hrvatski majstori 20. i 21. stoljeća, dopunjen izložbom radova Miljenka Stančića, koji će se moći pogledati do 29. kolovoza.

Osim Stalnog postava starih majstora, koji obuhvaća vrijedne umjetnine i predstavlja u Hrvatskoj rijedak presjek europskog slikarstva od 15. do 19. stoljeća, iz galerijskih zbirki GMV-a 2006. godine realiziran je i stalni postav s radovima 20. i 21. stoljeća, a zastupljena su djela 50-ak najznačajnijih hrvatskih likovnih umjetnika toga razdoblja.

Postav je dopunjen izložbom radova istaknutoga hrvatskog slikara Miljenka Stančića, a predstavljena je i umjetnikova biblioteka nedavno pristigla u muzej kao donacija njegove obitelji, čime se obilježava 95. obljetnica rođenja najvećeg varaždinskog slikara.

„U naše vlasništvo došla je i biblioteka umjetnika, knjige koje je on skupljao cijelog svog života, tako da smo to htjeli posebno naglasiti”, rekao je ravnatelj GMV-a Ivan Mesek dodavši da je ovaj programski koncept ujedno podsjetnik da Stančić u svome rodnom gradu još uvijek nema prikladno uređen stalni postav.

Mesek je predstavio i viziju razvoja GMV-a u idućih deset godina, čiji je cilj uobličavanje stalnih postava prezentacijom predmeta iz muzejskih zbirki svih šest muzejskih odjela.

„Najveći projekt koji planiramo je izgradnja odjela Prirodoslovnog muzeja na obali rijeke Drave. To je najzahtjevnije, ali to je i u skladu sa željom grada Varaždina da približi Dravu građanima i turistima”, rekao je Mesek.

Ravnatelj je najavio i energetsku obnovu varaždinskog Starog grada te izgradnju centralne čuvaonice muzejske građe, a namjera je i u žitnicu i oružarnicu u Starome gradu postaviti etnološku građu kako bi komplementarno s postavom kulturno-povijesnog odijela pričali o običajima i životu u Varaždinu i okolici.

Na otvorenju izložbe bio je i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj koji je rekao da Gradski muzej ima više od 200 tisuća artefakata, od toga više od 7 tisuća slika i galerijskih izložaka. Kazao je da postoji mogućnost da muzej koristi sredstva Europske unije u okviru ITU mehanizma.

„Postoje određeni projekti kojima ćemo sigurno aplicirati. Muzejske zgrade trebamo urediti da budu spremne za muzejske izazove 21. stoljeća“, rekao je Bosilj.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom