ZAGREB

Filmski Book Club - novi projekt Hrvatskog filmskog saveza

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatski filmski savez u sklopu projekta HFS online pokreće novi program namijenjen starijima od 54 godine - Filmski Book Club, koji će se održati online od 25. do 27. listopada.

Radionice su besplatne, a vode ih renomirani dramatičar, scenarist i glazbenik Mate Matišić te politolog i filmski kritičar Boško Picula. 

Mate Matišić, dramatičar, scenarist, skladatelj i glazbenik, predstavit će prvi dan svoju dramu "Svećenikova djeca" po kojoj je 2013.  Vinko Brešan snimio istoimeni film.

Kako se podsjeća u najavi, u vrijeme prvog pojavljivanja drame, 1997. godine njezin autor proglašavan je "najoriginalnijim i najzanimljivijim hrvatskim dramatičarem mlađe generacije", petnaestak godina poslije, kada nastaju scenarij, a zatim i istoimeni film u režiji Vinka Brešana bio je "jedan je od najtalentiranijih i najkontroverznijih hrvatskih dramatičara" i scenarista srednje generacije. 

"Pisac je dakle ostario, ali njegovo djelo proživjelo je drugu mladost: 'Svećenikova djeca' u Brešanovoj režiji postala su najgledanijim hrvatskim filmom u 21. stoljeću", ističe se.

Za 27. listopada najavljena je radionica Boška Picule koji će s polaznicima razgovarati o monografskoj knjižici "Protest" i istoimenom filmu Fadila Hadžića iz 1967. godine. 

"Protest – 55 godina poslije" nastoji novoj filmskoj i čitateljskoj publici približi antologijske vrijednosti Hadžićeva igranog filma, kao i specifično povijesno vrijeme i prostor njegova nastanka.

Termin i tema trećeg Filmskog Book Cluba bit će objavljeni naknadno. 

Svi polaznici koji će aktivno sudjelovati na radionici dobiti će uz knjigu s kojom sudjeluju na radionici i časopis Filmski ljetopis na dar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum