ZAGREB

Filmovi Igora Grubića u muzeju MAXXI u Rimu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Serija autorskih filmova hrvatskog umjetnika Igora Grubića predstavlja se do 30. svibnja u  MAXXI-ju, Nacionalnom muzeju umjetnosti 21. stoljeća u Rimu, u sklopu izložbe pod nazivom Bigger than Myself. Heroic voices from ex-Yugoslavia.  

Novija povijest prostora bivše Jugoslavije prikazana je kroz četiri Grubićeva filma odabrana za program, "East Side Story" (2008.), "Spomenik" (2015.), "Anđeli garavog lica" (2006.) te "Kako se kalio čelik" (2018.).

Hrvatski audiovizualni centar izvijestio je da svaki od tih filmova iz različitih perspektiva i tehnika (found footage, dokumentarni, animacija) približava neke od najvažnijih događaja iz razdoblja tranzicije na ovim prostorima, od reakcija i nasilja na održavanje Gay Pridea u Beogradu 2001. i Zagrebu 2002., ispričanih u "East Side Storyju", do uništenja nekih impozantnih antifašističkih spomenika u 90-ima u filmu "Spomenik".

Prikazuje i štrajk rudara Kolubare u filmu "Anđeli garavog lica" koji je, među ostalim, doveo do pada Miloševića, kao i osobnu priču bivšeg radnika čeličane koji sinu ostavlja uspomenu na ono što je bio, u animiranom filmu "Kako se kalio čelik". 

Kustosica izložbe "Bigger than Myself. Heroic voices from ex-Yugoslavia", te video programa u okviru izložbe je Zdenka Badovinac. 
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater