ZAGREB

Film Filipa Herakovića "Pelikan" premijerno na festivalu u Tallinnu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Debitantski igrani film Filipa Herakovića "Pelikan" premijerno će se prikazati 19. studenog u Tallinnu, na 26. izdanju međunarodnog filmskog festivala “Tallinn Black Nights Film Festival”.

Film će se prikazati u sklopu natjecateljskog dijela programa “First Feature Competition”, uz ostale debitantske filmove iz cijelog svijeta u borbi za nagradu od pet tisuća eura koje osigurava National Geographic. 

"Pelikan" je drama s elementima komedije i govori o profesionalnom nogometašu Josipu – tumači ga Edi Ćelić, glumac riječkog HNK Ivan pl. Zajc -  kojem je ugrožena karijera nakon ozljede koljena na skijanju.

Kako se ističe u najavi, njegovu priču pratimo dok je on na rehabilitaciji u toplicama, gdje se usred njegovih interakcija s fizioterapeutom, posjete njegove djevojke i najboljeg prijatelja  još snažnije ističe pitanje – tko je on i što od života želi? 

Snimanje filma, za koji su scenarij napisali Nikolina Bogdanović i Filip Heraković, održalo se u rujnu 2021. i trajalo je 18 dana, većinom u Istarskim toplicama, dio u Oprtlju, Umagu, Livadama te jedan dan na Krvavcu u Sloveniji.

Uz Edija Ćelića u filmu, između ostalih, igraju Marko Petrić, Lucija Barišić, Ivan Glowatzky, Tena Nemet Brankov, Stojan Matavulj i Tanja Smoje. 

Scenarij za "Pelikana" napisali su Nikolina Bogdanović i Filip Heraković, glavnu ulogu tumači Edi Ćelić, a produkciju potpisuje zagrebačka produkcijska kuća Wolfgang&Dolly.

Po riječima redatelja, film su stvarali u vrlo kompliciranim uvjetima, ali i rijetkom zajedništvu, uzbuđen je što je dospio na ovako prestižni festival i volio bi da ga publika prihvati i prepozna.

Vlasnica Wolfgang&Dolly produkcijske kuće Tamara Babun rekla je kako je rad na ovom filmu bilo vrlo izazovno putovanje u kojem su u svakom trenutku očuvali osjećaj snažnog zajedništva i radost filmske igre.

Tallinn Black Nights Film Festival je od osnutka 1997. prerastao u jedan od najvećih filmskih festivala u sjevernoj Europi. Godišnje ga posjeti oko 80.000 gostiju, a od 2014. posjeduje priznanje FIAPF-a (Međunarodnog saveza udruženja filmskih producenata) za održavanje međunarodnog natjecateljskog programa koji festival stavlja u A kategoriju, zajedno s ostalih 14 festivala u svijetu.

Festival će se održati od 11. do 27. studenog u Tallinnu i Tartu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater