TRI ZEMLJE NASTUPAJU ZAJEDNO

EUROPSKA PRIJESTOLNICA KULTURE 2025. S Piranom se za titulu natječe i NEKOLIKO ISTARSKIH GRADOVA

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Piran se natječe za Europsku prijestolnicu kulture 2025.

Piran se natječe za Europsku prijestolnicu kulture 2025.


Istarski se gradovi zajedno prijavljuju za Europsku prijestolnicu kulture, jer mislim da zajedno možemo postići puno, a Piran nudi sjajan program, naziva "Val promjene", kazao je Torbica. On je istaknuo da se tim projektom u biti geografski predstavlja, ali i surađuje cijela Istra, te sve tri zemlje, Hrvatska, Slovenija i Italija, gdje će svatko predstaviti dio svoje baštine

Kako je rekao istarski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica projektu "Piran-Pirano4Istria2025" za europsku prijestolnicu kulture kojom se za tu važnu titulu natječe Općina Piran, zajedno s Izolom, Koprom i Ankaranom, pristupio je i Trst, te Milje (Muggia), Istarska županija, istarski gradovi Buje, Umag, Poreč, Novigrad, Rovinj, Labin, Pula, a tu su i Buzet i Pazin, kao i Opatija.

Geografska Istra

- Istarski se gradovi zajedno prijavljuju za Europsku prijestolnicu kulture, jer mislim da zajedno možemo postići puno, a Piran nudi sjajan program, naziva "Val promjene", kazao je Torbica. On je istaknuo da se tim projektom u biti geografski predstavlja, ali i surađuje cijela Istra, te sve tri zemlje, Hrvatska, Slovenija i Italija, gdje će svatko predstaviti dio svoje baštine.

Odgovorna osoba za kandidaturu iz grada Pirana, Martina Gamboz, ističe da su najprije za suradnju mislili uključiti gradove pored mora, slične Piranu, a zatim su se javili i gradovi i općine iz unutrašnjosti Istre. Upravo to predstavlja bogatstvo, sličnosti i različitosti u toj kandidaturi, europsku priču o bogatstvu jezika, kultura, povijesti.

Piran, kako je navela Gamboz, želi i oživjeti svoju gradsku jezgru, nakon plodne ljetne sezone, odnosno unijeti dašak života i svježine u samo gradsko tkivo tijekom cijele godine. Revalorizacija i revitalizacija gradske jezgre su neke od glavnih karakteristika u svemu tome.

Istarski će gradovi za sudjelovanje u tom projektu moći dobiti sredstva iz fondova Europske unije. U veljači će se znati ishod ovoga natječaja, a pročelnik Torbica kazao je, da ukoliko Piran bude odabran, suradnja će biti moguća u brojnim manifestacijama na raznim razinama, od Pulskog filmskog festivala, Motovunskog filmskog festivala, Sa(n)jma knjige, Festivala plesa i neverbalnog kazališta u Savičenti, Zlatnog lava, svaki grad će se moći svojim programima pridružiti toj hvalevrijednoj inicijativi. Pročelnik Torbica istaknuo je i bogatstvo teritorija i posebnost svakoga kraja, svakoga grada u sastavu te inicijative kao nešto vrlo hvalevrijedno, a rekao je i da su domaćini bili vrlo zainteresirani pozitivnim primjerom Rojca i zanimalo ih je kako funkcioniraju sve te udruge.

Projekt je pozdravila i zamjenica porečkog gradonačelnika Nadia Štifanić Dobrilović, gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin, te zamjenik gradonačelnika Umaga Mauro Jurman.

- Samo kultura može uspješno povezati ljude iz različitih društvenih, političkih i kulturnih stvarnosti, istaknuo je tršćanski gradonačelnik Roberto Dipiazza.

Multikulturalizam

Nedavno održanoj prezentaciji sudjelovali su i gradonačelnik Kopra Aleš Bržan, Izole Danilo Markčić i Ankarana Gregor Strmcnik, kao i Giuseppina Rajko, zamjenica istarskog župana.

- U vremenima kada se s nervozom gleda na ponekad slabo shvaćeni multikulturalizam i pitanje europske kohezije, Istra je ponudila vlastiti primjer kako su različite kulture preživjele, koegzistirale i djelovale međusobno, rekao je Borut Jerman, odgovoran za participativni proces kandidature.

U utrci su i slovenski gradovi Ljubljana, Kranj, Lendava, Ptuj i Nova Gorica.

Zanimljivo je napomenuti da tršćanski gradonačelnik Di Piazza podržao kandidaturu Pirana, iako je regija podržala Goriziu, koja se natječe zajedno s Novom Goricom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter