TRI ZEMLJE NASTUPAJU ZAJEDNO

EUROPSKA PRIJESTOLNICA KULTURE 2025. S Piranom se za titulu natječe i NEKOLIKO ISTARSKIH GRADOVA

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Piran se natječe za Europsku prijestolnicu kulture 2025.

Istarski se gradovi zajedno prijavljuju za Europsku prijestolnicu kulture, jer mislim da zajedno možemo postići puno, a Piran nudi sjajan program, naziva "Val promjene", kazao je Torbica. On je istaknuo da se tim projektom u biti geografski predstavlja, ali i surađuje cijela Istra, te sve tri zemlje, Hrvatska, Slovenija i Italija, gdje će svatko predstaviti dio svoje baštine

Kako je rekao istarski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica projektu "Piran-Pirano4Istria2025" za europsku prijestolnicu kulture kojom se za tu važnu titulu natječe Općina Piran, zajedno s Izolom, Koprom i Ankaranom, pristupio je i Trst, te Milje (Muggia), Istarska županija, istarski gradovi Buje, Umag, Poreč, Novigrad, Rovinj, Labin, Pula, a tu su i Buzet i Pazin, kao i Opatija.

Geografska Istra

- Istarski se gradovi zajedno prijavljuju za Europsku prijestolnicu kulture, jer mislim da zajedno možemo postići puno, a Piran nudi sjajan program, naziva "Val promjene", kazao je Torbica. On je istaknuo da se tim projektom u biti geografski predstavlja, ali i surađuje cijela Istra, te sve tri zemlje, Hrvatska, Slovenija i Italija, gdje će svatko predstaviti dio svoje baštine.

Odgovorna osoba za kandidaturu iz grada Pirana, Martina Gamboz, ističe da su najprije za suradnju mislili uključiti gradove pored mora, slične Piranu, a zatim su se javili i gradovi i općine iz unutrašnjosti Istre. Upravo to predstavlja bogatstvo, sličnosti i različitosti u toj kandidaturi, europsku priču o bogatstvu jezika, kultura, povijesti.

Piran, kako je navela Gamboz, želi i oživjeti svoju gradsku jezgru, nakon plodne ljetne sezone, odnosno unijeti dašak života i svježine u samo gradsko tkivo tijekom cijele godine. Revalorizacija i revitalizacija gradske jezgre su neke od glavnih karakteristika u svemu tome.

Istarski će gradovi za sudjelovanje u tom projektu moći dobiti sredstva iz fondova Europske unije. U veljači će se znati ishod ovoga natječaja, a pročelnik Torbica kazao je, da ukoliko Piran bude odabran, suradnja će biti moguća u brojnim manifestacijama na raznim razinama, od Pulskog filmskog festivala, Motovunskog filmskog festivala, Sa(n)jma knjige, Festivala plesa i neverbalnog kazališta u Savičenti, Zlatnog lava, svaki grad će se moći svojim programima pridružiti toj hvalevrijednoj inicijativi. Pročelnik Torbica istaknuo je i bogatstvo teritorija i posebnost svakoga kraja, svakoga grada u sastavu te inicijative kao nešto vrlo hvalevrijedno, a rekao je i da su domaćini bili vrlo zainteresirani pozitivnim primjerom Rojca i zanimalo ih je kako funkcioniraju sve te udruge.

Projekt je pozdravila i zamjenica porečkog gradonačelnika Nadia Štifanić Dobrilović, gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin, te zamjenik gradonačelnika Umaga Mauro Jurman.

- Samo kultura može uspješno povezati ljude iz različitih društvenih, političkih i kulturnih stvarnosti, istaknuo je tršćanski gradonačelnik Roberto Dipiazza.

Multikulturalizam

Nedavno održanoj prezentaciji sudjelovali su i gradonačelnik Kopra Aleš Bržan, Izole Danilo Markčić i Ankarana Gregor Strmcnik, kao i Giuseppina Rajko, zamjenica istarskog župana.

- U vremenima kada se s nervozom gleda na ponekad slabo shvaćeni multikulturalizam i pitanje europske kohezije, Istra je ponudila vlastiti primjer kako su različite kulture preživjele, koegzistirale i djelovale međusobno, rekao je Borut Jerman, odgovoran za participativni proces kandidature.

U utrci su i slovenski gradovi Ljubljana, Kranj, Lendava, Ptuj i Nova Gorica.

Zanimljivo je napomenuti da tršćanski gradonačelnik Di Piazza podržao kandidaturu Pirana, iako je regija podržala Goriziu, koja se natječe zajedno s Novom Goricom.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum