RIJEKA

Dvojac Plateauresidue izlaže u riječkome MMSU

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Aljaž Celarc i Eva Pavlič Seifert pod umjetničkim nazivom Plateauresidue (Ostatak platoa) izlažu dvije video instalacije u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) u Rijeci.

Izložba Istraživačkog projekta Sub Persona i najnovije senzorne video instalacije Terra Ignota otvara se u četvrtak.

Istraživački projekt Sub Persona (2019) usmjeren je na važnost i etiku gospodarenja šumama. Projekt se bavi ljudskim utjecajem na smanjenje opsega, kvalitete i mogućnosti samoregulacije šumskih ekosustava. Sub Persona naglašava zajedničku odgovornost čovječanstva u korištenju suvremene metode za razumijevanje i prepoznavanje složenosti šumskih ekosustava i razvoja održivih tehnika gospodarenja koje se temelje na konvergenciji ekosustavnih, gospodarskih, rekreacijskih i kulturnih funkcija koje se prečesto uzimaju zdravo za gotovo, stoji u pratećem materijalu.

Terra Ignota bavi se osjetilnim iskustvom gubitka biološke raznolikosti. Sastoji se od video projekcije i vitrina inspiriranih dioramama iz povijesnog muzeja, pri čemu se u MMSU predstavlja samo video projekcija. Njihovi izlozi, za razliku od onih u muzejima koji služe kao spekulativni prikaz funkcioniranja ekosustava kako ih vidi čovječanstvo, prikazuju propadanje vrsta u šestom holocenskom izumiranju. To je postalo neizbježno zbog globalnog uništavanja ekosustava, antropogenih klimatskih promjena i održavanja stalne društvene nepravde, smatraju Plateauresidue.

Izložba je nastala u suradnji s KID Kibla, Maribor.

Umjetnička produkcija dvojca temelji se na istraživanju ekologije, koju predstavljaju u obliku video instalacija kako bi podigli svijest javnosti. Njihovi su radovi izlagani na nekoliko samostalnih i skupnih izložbi u Sloveniji i inozemstvu. Žive i rade u Novom Kotu, zaleđu šuma Goteniške Gore i Snežnika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter