ZAGREB

Dokumentirane štete na kulturnim dobrima nakon nevremena u Požegi

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Djelatnici požeškog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u ponedjeljak su obišli i dokumentirali štete te poduzeli hitne mjere zaštite nakon što je Požegu u petak pogodilo olujno nevrijeme praćeno snažnom tučom veličine oraha.

Ministarstvo je u utorak priopćilo da hitne mjere koje su poduzeli uključuju zamjene prozorskih krila i preslagivanje kupa kako bi se zatvorile rupe na krovovima. 

Osobito su, kažu, stradala kulturna dobra građena slabijim materijalom na kojima je u nekim slučajevima pokrov stradao između 80 i 100 posto. 

Najveća oštećenja su na krovnom pokrovu i prozorskim staklima jer je led padao pod oštrim kutom, a najveća oštećenja su na južnim krovnim plohama i prozorima smještenima na istočnim pročeljima. 

Na Županijskoj palači razbijena je većina prozora na katu glavnog pročelja. Značajniju štetu nisu pretrpjela neka od najvrjednijih kulturnih dobara poput Požeške katedrale, crkve sv. Lovre, Gradske knjižnice, Samostana časnih sestara sv. Josipa i Franjevačkog samostana s crkvom Svetog Duha. 

Sama zgrada Konzervatorskog odjela u Požegi stradala je u nevremenu, a najveća su oštećenja na južnim krovnim plohama glavne zgrade - barokne jednokatnice. Tuča je razbila i službenu natpisnu ploču Ministarstva kulture i medija, odnosno Konzervatorskog odjela i otrgnula je sa zida. 
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of