ZAGREB/KORČULA

Digitalna šetnja kroz prirodne i ljudske katastrofe u javnom prostoru Korčule

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U javnom prostoru grada Korčule u petak, 7. kolovoza, bit će inaugurirana umjetnička multimedijalna instalacija "2020|5050" autorskog dua Dine Karadžić i Vedrana Glige, interaktivni triptih o tektonskim transgresijama koji se promatra na mobilnim uređajima.

Rad je nova umjetnička produkcija sive) (zone - prostora suvremene i medijske umjetnosti, a kustos je Darko Fritz.

Radi se o triptihu koji se prostire središtem grada Korčule a sastoji se od tri dijela koji se promatraju na vlastitim mobilnim uređajima. Na odabrana tri gradska prostora - Trgu Sv. Marka, u Kneževu prolazu i na Trgu Sv. Justine - rad se distribuira preko lokalnih bezičnih mreža koje ne zahtijevaju spajanje na internet, već samo spajanje na bežičnu (wi-fi) mrežu pod nazivom 'siva) (zona'.

Svaki dio triptiha koristi slike i zvukove prirodnih i ljudskih katastrofa koji su pronađeni na internetu ('found footage').

U prvom djelu triptiha to su posljedice potresa u Zagrebu u ožujku 2020., u drugom dijelu prikaz Agbogbloshiea u Gani, poznatog deponija automobilskog i elektroničkog otpada koji uglavnom dolazi sa zapada, a u trećem dijelu prikazan je požar u Australiji iz 2019.

Sve slike, zvukovi i tekstovi obrađeni su kroz niz digitalnih alata kojima su autori proizveli vlastitu glitch estetiku. Svaki dio triptiha ima istu strukturu s interaktivnim izbornikom koji prikazuje po jednu katastrofu, a ponuđena interakcija je oblikovana na način da onaj koji njome upravlja nije sasvim upoznat sa zakonitostima tog upravljanja.

Djela su softverski postavljena na otvorenom i slobodnom operativnom sustavu Pivilion koji su razvili sami autori. Tri zasebne bežične lokalne mreže (WLAN Wireless Local Access Network) slobodno su dostupne i automatski (bez lozinke ili daljnjih radnji) počinju predstavljanje digitalnog rada svakome tko se spoji na odabranu wi-fi mrežu.

Rad će biti dostupan na navedenim lokacijama 0/24 sata do 15. listopada, a nakon intervencije u javnom prostoru Korčule i na mrežnim stranicama sive) (zone.

Svoj umjetnički "triptih o tektonskim transgresijama" vodstvom po gradu Korčuli autori će vodstvom zajedno s kustosom predstaviti u petak, 7. kolovoza, u 21 sat. Okupljanje je na prvoj lokaciji triptiha, trgu Sv. Justine.

U višegodišnjem izazovu predstavljanja suvremene umjetnosti bez vlastitog izložbenog prostora, siva) (zona razvila je niz metodologija koje su se pokazale korisnima u doba pandemije. Istovremeno se odvija nekoliko programa na fizičkim i virtualnim lokacijama.

Tako je na oglasnim pločama u gradu Korčuli do 26. listopada postavljen rad Armine Pilav s pozivom građanima otoka i grada Korčule da se jave kako bi zajednički promišljali naše najvažnije javno dobro nakon zraka koji dišemo - pitku vodu. U Zagrebu je u galeriji Bernardo Bernardi do 20. kolovoza otvorena izložba Maje Marković, inspirirana hotelima arhitekta i dizajnera Bernarda Bernardija u Korčuli, pod nazivom "Zaostatak interijera". Na mrežnim stranicama sive) (zone do 3. rujna dostupan je rad "Tautologije" Ilije Šoškića.

 


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum