RIJEKA

Darija Auguštan pobjednica natjecanja mladih opernih pjevača "Zinka Milanov"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Pobjednica Četvrtog međunarodnog natjecanja mladih opernih pjevača "Zinka Milanov" u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci je sopranistica Darija Auguštan, izvijestio je riječki HNK.

Najboljom ju je proglasio međunarodni stručni žiri, ali i publika svojim glasovima. 

Glavna nagrada iznosi 3000 eura. Mezzosopranistica Emilia Rukavina dobila je drugu nagradu žirija u vrijednosti 2000 eura, a treću od 1000 eura ukrajinski bas Serhij Moskalchuk.

Dodijeljene su i posebne nagrade u vidu angažmana odabranih mladih pjevača u opernim produkcijama nekoliko kuća. Tako je izabrana intendantica HNK u Zagrebu Iva Hraste Sočo izvijestila da angažmane s tim HNK-om mogu očekivati ukrajinski bas Serhij Moskalchuk i češki bariton Robin Červinek. Poziv na suradnju s Operom Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane dobio je bariton Davor Nekjak, a u Operu SNG u Mariboru pozvan je Serhij Moskalchuk. Sporanistica iz Armenije Marianna Martirosyan sudjelovat će u nekoj od budućih opernih produkcija u riječkom HNK.

Posebne nagrade Opere Theatra Chemnitz dobilo je petero mladih pjevača: nizozemska mezzosopranistica Veronique van der Meijden, tenor Bože Jurić Pešić te baritoni Krešimir Dujmić, Jurica Jurasić Kapun i Robin Červinek.

Ove se godine za riječko se Natjecanje prijavilo više od stotinu pjevačica i pjevača iz zemalja Europe i Azije te SAD-a od kojih je izabrano i u prvom krugu nastupilo njih 65, a u finalu desetero najboljih.

Međunarodni stručni žiri činili su sopranistica i profesorica na Muzičkoj akademiji Vlatka Oršanić, ujedno i umjetnička voditeljica natjecanja, mezzosopranistica Dunja Vejzović, skorašnja intendantica HNK u Zagrebu Iva Hraste Sočo, osnivač agencije Ammann-Horak Agency u Zürichu Mariano Horak, umjetnički ravnatelj Opere Theatre Chemnitz Patrick Wurzel, muzički ravnatelj Opernog studija Bavarske državne opere Tobias Truniger, casting savjetnik brojnih njemačkih opernih kuća Christian Carlstedt, operni redatelj Fabrizio Melano te intendant riječkog HNK-a Marin Blažević i Valentin Egel, šef dirigent  Riječkog simfonijskog orkestra.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom