ĐAKOVO

Đakovo: U katedrali izložba Kuzme Kovačića "Kiparevo svjedočenje vjere"  

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić rekao je u četvrtak otvarajući u kripti đakovačke katedrale izložbu akademika Kuzme Kovačića "Kiparevo svjedočenje vjere" da mu je velika radost što uz grob biskupa Strossmayera počinje niz povremenih izložaba kiparskoga i drugog umjetničkog stvaralaštva.  

Kako je rekao nadbiskup Hranić, riječ je o izložbama po kojima izričemo sebe i svoj kršćanski identitet, gdje po primjeru biskupa Strossmayera idemo ususret drugima i ulazimo u dijalog s njima.

Tako dopuštamo da oni prošire naše horizonte, da nas obogate, ali i mi obogaćujemo druge svojim kršćanskim identitetom i evanđeoskim vrednotama te stvaramo novo društveno ozračje u kojemu smo svi braća te sinovi i kćeri istog nebeskog Oca", rekao je nadbiskup. 

"Kipareva umjetnost svjedočenje je njegove vjere", rekao je u uvodu dekan KBF-a u Đakovu Vladimir Dugalić, a gradonačelnik Marin Mandarić izrazio je zadovoljstvo što umjetnik takvog ugleda i opusa izlaže u Đakovu, u katedrali sv. Petra.

Autor izložbe, povjesničar umjetnosti Milan Bešlić rekao je kako je izložba dio projekta koji će zaživjeti na nacionalnoj razini, a povezuje dva prostora – Đakovačko-osječku i Splitsko-makarsku nadbiskupiju.

"Ta dva prostora povezuju se u jedan smisao - da je hrvatski narod povezan kršćanskom, katoličkom vjerom i duhovnošću. Katolička crkva danas je autor povijesti umjetnosti, povijesti književnosti. Ovime smo htjeli apostrofirati da je vjera živa u hrvatskoj umjetnosti. Kuzma Kovačić uvijek je jednostavan, konkretan, govornik svoje vjere", istaknuo je Bešlić. 

Dodao je kako je naziv projekta „Strossmayerovim putem“ jer se njime "vraćamo u Strossmayerovo vrijeme i njegove vrijednosti".

Kipar Kovačić rekao je za izložbu da je ona svjedočenje vjere umjetnošću.

Izložbu, koja će biti otvorena do 11. rujna, organizirale su Đakovačko-osječka i Splitsko-makarska nadbiskupija, a suorganizatori su Muzej grada Splita, Spomen-muzej biskupa Strossmayera u Đakovu i Grad Đakovo.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater