ŠTO JE CARSKI FOTOGRAF HEINRICH SCHUHMANN SNIMIO U GRAČIŠĆU 6. TRAVNJA 1918. GODINE

Car Karlo I nakon sto godina ponovno u Gračišću


"Ovo je velika stvar za Gračišće, ali i za moju obitelj, jer smo tek nakon velike izložbe o Prvom svjetskom ratu saznali gdje je i kako poginuo moj djed, a na nekoj od slika na ovoj izložbi možda je snimljena i moja nona", rekao je, ponesen emocijama, gračaški načelnik Ivan Mijandrušić na otvorenju izložbe "Posljednji car u Istri: Gračišće, 6. travanj 2018.", postavljene u budućem Centru za posjetitelje Katinina kuća u starogradskoj jezgri Gračišća. Izložbu je priredilo Humanističko društvo Histria, čiji je predsjednik Robert Matijašić na svečanom otvorenju ukazao kako ju se sretnim stjecajem okolnosti uspjelo postaviti baš na stogodišnjicu posjeta posljednjeg austrougarskog cara, Karla I Habsburškog, Gračišću.

Bijeda i glad

Jedan od autora izložbe, Dean Krmac, pobliže je objasnio kako je do ove izložbe došlo: naime, kad je 2014. godine Humanističko društvo Histria pripremalo izložbu u povodu stote obljetnice početka Prvog svjetskog rata, u obilju materijala pojavile su se i dvije dotad nepoznate fotografije s carevog putovanja u Istru u travnju 2018. godine, a kasnija istraživanja otkrila su i cijelu zbirku fotografija na staklenim pločama pohranjenih u arhivu Nacionalne biblioteke u Beču. Po jedna ili dvije među tih tridesetak fotografija snimljene su u Motovunu, Piranu, Poreču, Bujama, Labinu, Opatiji, Voloskom i drugim mjestima, ali čak trećina odnosno 11 fotografija snimljeno je u Gračišću, i to na tri lokacije: pred zapadnim gradskim vratima, na trgu pred trijemom crkve Majke Božje na Placu, te ispred i iza župne crkve Sv. Vida.

Koautorica izložbe, povjesničarka Brigitta Mader iz Beča, komentirala je sadržaj fotografija snimljenih na tom carevom posljednjem putovanju u Istru: na njima se vidi kako se živjelo u to ratno doba, osjeća se oskudica, bijeda i glad, ali unatoč tome cara se svugdje dočekivalo radosno i s oduševljenjem. Od mještana na fotografijama su samo žene, djeca i starci, jer svi su muškarci bili na bojišnicama, a posebno su potresni detalji uhvaćeni na fotografijama gdje se vidi kako očajne žene preklinju cara da vrati njihove sinove, muževe i braću s ratišta.

Prepoznavanje osoba

Danijela Doblanović Šuran, druga koautorica izložbe, također je ukazala na značaj ovih fotografija koje dočaravaju tragediju velikog ratnog sukoba iako su snimljene daleko od crte bojišnice, te najavila da će katalog ove izložbe biti pripremljen nešto kasnije, jer se računa na mogućnost da će neki od mještana Gračišća i okolice snimljeni na ovim fotografijama možda biti identificirani.

Izložba će u Katininoj kući biti postavljena sve do Dana općine Gračišće odnosno do blagdana Vidove, kada po tradiciji raseljeni Gračišćani dolaze u posjet svojim obiteljima, pa će tada biti više mogućnosti da se prepozna neke od osoba na fotografijama, koje su unatoč tehnologiji staklenih ploča izuzetno kvalitetno očuvane, s jako dobro raspoznatljivim detaljima i crtama lica.

Autor ovih fotografija je službeni carski fotograf Heinrich Schuhmann, koji je svojim fotoaparatom dokumentirao cijelo dvodnevno carevo putovanje Istrom 5. i 6. travnja 1918. godine. Car je tada s pratnjom vlakom došao do Pazina i odatle automobilom krenuo na sjever, do Pirana, odakle se spuštao zapadnom obalom Istre posjećujući usput Buje, Motovun, Poreč i ostala mjesta dalje prema jugu. Navečer se vratio u Pazin, prespavao u vlaku na željezničkoj stanici i rano ujutro krenuo u obilazak istočne Istre, najprije, već u 8 sati ujutro, navrativši u Gračišće, a zatim produživši put Pićna, Plomina, Voloskog i Opatije, te se naposljetku u Matuljima ukrcao na vlak kojim se vratio u Beč.

Zahvalnica Karla I

Svakako je neobično što je najviše fotografija s tog putovanja snimljeno u Gračišću, a posljedica te brojnosti je što su upravo fotografije iz Gračišća upotrijebljene kao ilustracije uz izvještaje o carevom putovanju Istrom koje su objavljene u mnogim novinama diljem carevine, pa i u pulskim novinama Hrvatski list i Il Gazzettino di Pola. Na izložbi su predstavljene i naslovnice nekolicine listova s takvim izvještajima, a ima i onih koji su umjesto fotografija objavile vjerne crteže tih fotografija, s realno prenesenim licima snimljenih likova. Zanimljivo je da je nakon tog putovanja Istrom car Karlo I dao u novinama objaviti višejezičnu zahvalnicu, ganut oduševljenjem i poštovanjem koje su mu iskazivali mještani, u koje god mjesto da je došao, a na osnovu teških životnih prilika istarskog stanovništva s kojim se osobno za tog putovanja upoznao, odobrio je i značajnu novčanu pomoć obiteljima čiji su muškarci bili na ratištima ili se s njih nisu vratili.

Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater