ZAGREB

Biografska sportska drama "Zátopek" otvara Tjedan češkog filma

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ovogodišnji, 29. Tjedan češkog filma, koji će se održati od 14. do 17. listopada u u kinu Tuškanac, donosi četiri suvremena naslova i tri netom restaurirana klasika, a otvara ga film "Zátopek".

Ta biografska sportska drama u režiji Davida Ondříceka, snimljena prošle godine, govori o životu i sportskoj karijeri Emila Zátopeka, prema nekima najvećeg atletičara svih vremena. 

Program, ostvaren u suradnji s Veleposlanstvom Češke, nastavlja u subotu komedija iz 2021. "Prvok, Šampon, Tecka i Karel" suvremenog češkog dramatičara, kazališnog i filmskog redatelja Patrika Hartla, čiji su filmovi namijenjeni nešto starijim gledateljima, jer i on sam smatra da je češka filmska produkcija posljednjih godina pretrpana tinejdžerskim komedijama.

Iste večeri prikazuje se restaurirani klasik "Daleki put" (1949.) Alfréda Radoka koji se bavi temama ratnih zala i strahota. Ubrzo nakon premijere, film je bio „bunkeriran” na više od 40 godina, a potom proglašen remek-djelom. 

Među restauriranim kopijama je i komedija "Ševe na žici" (1969.) Jiříja Menzela, kritika onodobnog režima, ovjenčana Zlatnim medvjedom i nagradom FIPRESCI u Berlinu, koja je bila zabranjena na više od 20 godina.

Za nedjelju je najavljen "Atlas ptica" (2021.) Olme Omerzua, slovenskog filmaša koji živi i radi u Pragu, složena priča o turbulentnim odnosima unutar jedne obitelji.

Među novijim češkim naslovima je i drama "Zrcala u tami" (2021), dugometražni prvijenac scenarista i redatelja Šimona Holýja, u čijem je središtu par mladih protagonista koji se suočavaju s važnim egzistencijalnim pitanjima.

Program u ponedjeljak zatvara još jedan restaurirani klasik, ratna drama "Kočija za Beč" (1966.) Karela Kachyňe o okrutnosti i bezdušnosti rata, koji je u vrijeme premijere proglašavan „sramotnim ideološkim zlom”, antičeškim, antinjemačkim i antipartizanskim djelom, a bio je i zabranjen za distribuciju.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater