DUBROVNIK

Autorski projekt "Van sebe" prva premijera 72. Dubrovačkih ljetnih igara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Autorski projekt Nataše Rajković i Ivana Penovića "Van sebe" prva je dramska premijera na 72. Dubrovačkim ljetnim igrama, a bit će izvedena 13., 14. i 15. srpnja u dubrovačkim Lazaretima.

Predstava, za koju se probe trenutno odvijaju u Zagrebu, ostvaruje se u sklopu projekta "Luka sanjara", sufinanciranog sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa u kojem su Dubrovačke ljetne igre vodeći partner.

Dramaturšku okosnicu jednog dijela projekta čini forma već u praksi provođenih radionica za migrante, što omogućuje različite izvedbene iskaze koji u satiričkoj, tragičkoj, pseudodokumentarnoj noti prokazuju sav besmisao nastojanja da se drugog i drugačijeg kontekstualizira birokratskim rječnikom europskog odnosa naspram iskustva migranata.

U drugom dijelu predstava se bavi psihološkim i osobnim aspektima migracija, osjećajima ljudi koji se iseljavaju, sele i doseljavaju te onima koji tim kretanjima svjedoče.

"Potrebom da se sve informacije, podaci i komunikacije provuku kroz vlastite osjećaje kako bi se osjećajima dali razumni i činjenični temelji, a podacima i brojevima dodale priče i ljudi. Predstava će se baviti svim onim što čovjek koji odlazi ostavlja za sobom a sviđa mu se, i onim što želi naći, čemu se nada. Bavit ćemo se pitanjem hospitaliteta, prava svakog čovjeka da dođe na tuđe tlo i ne osjeća se kao neprijatelj, jer mi imamo priliku ono što je Kant mislio, živjeti i osjećati", poručuju autori.

Režiju predstave "Van sebe" potpisuju Nataša Rajković i Ivan Penović, kostimografkinja je Ana Mikulić, dizajner svjetla Elvis Butković dok glumačku ekipu čine Nikša Butijer, Nataša Kopeč, Romina Tonković, Suzana Brezovac i Pavle Vrkljan.

Nataša Rajković dramaturginja je, predavačica i redateljica u različitim autorskim kombinacijama i produkcijskim kontekstima, koja je od 2004. do 2018. godine bila umjetnička ravnateljica Kulture promjene Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu.

Ivan Penović od 2012. godine radi kao dramaturg na produkcijama HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, HNK Varaždin, ZKM-a, Dubrovačkih ljetnih igara i Teatra &TD, a od 2014. režira predstave nastale prema vlastitim tekstovima te osvaja brojne nagrade. Od 2019. godine je umjetnički voditelj Kazališne družine KUFER.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum