ZAGREB

Antoneta Alamat Kusijanovic i Gracija Filipovic nominirane za Gotham Award

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Redateljica i scenaristica Antoneta Alamat Kusijanović i glumica Gracija Filipović nominirane su za nagradu Gotham, koju nezavisnim filmašima dodjeljuje neprofitna njujorška organizacija Gotham Film & Media Institute, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Ove su godine nominirana ukupno 23 dugometražna filma, 15 serija i 35 izvedbi u 12 kategorija, a pobjednici će biti poznati na svečanoj dodjeli 28. studenog u New Yorku.

Antoneta Alamat Kusijanović nominirana je za višestruko nagrađivani dugometražni prvijenac "Murina" u kategoriji najboljeg redatelja debitanta (The Bingham Ray Breakthrough Director Award), a Gracija Filipović za najbolju glumačku nadu (Breakthrough Performer).

Uz Antonetu Alamat Kusijanović za nagradu za najboljeg debitanta nominirani su Charlotte Wells (Aftersun), Owen Kline (Funny Pages), Elegance Bratton (The Inspection), Beth de Araújo (Soft & Quiet) i Jane Schoenbrun (All Going to the World’s Fair). 

Uz Graciju Filipović, za najbolju glumačku nadu nominirani su Anna Cobb (We’re All Going to the World’s Fair), Frankie Corio (Aftersun), Anna Diop (Nanny) i Kali Reis (Catch the Fair One).

Neprofitna njujorška organizacija Gotham Film & Media Institute nagrade Gotham nezavisnim filmašima i njihovim ostvarenjima dodjeljuje od 1991. godine, a u odboru za nominacije su filmski i televizijski kritičari, festivalski programeri i filmski kuratori.

O dobitnicima nagrada odlučit će poseban žiri u kojemu su scenaristi, redatelji, glumci, producenti, montažeri i ostali filmski stvaratelji.

Gotham Awards smatraju se svojevrsnim početkom "sezone nagrada" i pokazateljem koji će filmovi biti "u igri" na ostalim dodjelama poput Zlatnih globusa, Nagrade udruženja glumaca - SAG (Screen Actors Guild) Awards, Nagrade BAFTA Britanske akademije filmske i televizijske umjetnost, Oscara (veljača 2023.) i drugih.

"Murina" je svjetsku premijeru imala 2021. godine na Filmskom festivalu u Cannesu, na kojem je dobila i Zlatnu kameru (Camera d'Or) za najbolje debitantsko ostvarenje.

Film je do danas prikazan na više od 60 festivala i osvojio je više od 20 priznanja i nagrada, među kojima i nagradu za najbolji film u Hamptonsu te godišnju nagradu "Vladimir Nazor" koju Ministarstvo kulture i medija dodjeljuje najboljim umjetničkim ostvarenjima.

Gracija Filipović, koja nosi glavnu ulogu u filmu, u veljači je na Berlinalu dobila priznanje Shooting Stars, koje dodjeljuje europska organizacija nacionalnih filmskih agencija European Film Promotion.

Uz redateljicu Antonetu Alamat Kusijanović, autor scenarija je Frank Graziano, a u ostalim ulogama pojavljuju se Leon Lučev, Danica Ćurčić i Cliff Curts.

Producenti filma su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum