ZAGREB

Animafest: Tematski i formalno nesputani filmovi u studentskoj konkurenciji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb 2022 donosi od 6. do 11. lipnja i zanimljivo međunarodno Natjecanje studentskog filma, koje tradicionalno obilježava radikalniji, neposredniji, formalno i tematski nesputani izraz.

Od uvođenja programa 1998. studiji animacije i njihove filmske produkcije postaju sve brojniji u cijelom svijetu, pa su se za tu kategoriju ove godine prijavila čak 780 radova, izvijestili su s festivala. Za nagrade će se natjecatii 42 filma, među kojima su i dva hrvatska: "Illuminated" Morane Marije Vulić i "Stinky u Mračnoj šumi" Sunčane Brkulj.

Po mišljenju selekcijske komisije u kojoj su Kata Gugić, Hrvoje Selec i Daniel Šuljić, najbolji prosjek prijavljenih radova ponudila je Nacionalna škola filma i televizije iz Ujedinjenog Kraljevstva, zasluživši time Nagradu za najbolju školu animacije, koja sudjeluje u konkurenciji s četiri filma.

Film "Meke životinje" Renee Zhan, erotska je minijatura o slučajnom susretu starih poznanika, a tu su i stop-animirani "Ne hranite golubove"  Antonina Niclassa, komedija  "Noć živih užasa" Ide Melum koja se poigrava s psihološkim hororom, te "Curiose" Tesse Moult-Milewske u kojoj protagonistica ulazi u glavu novog dečka.

S druge slavne škole, pariškog Gobelinsa, dolazi "Nesiguran snijeg" grupe autora o fotografkinji izgubljenoj u 'bijeloj pustoši i "Doviđenja, Jérôme!" grupe autora.

Češke "Sestre" Andree Szelesove s praške FAMU  govore o sestrinskom odnosu koji se možda dogodio, s francuske škole La Poudrière stižu "Ostaci budućnosti" Nicolasa Verdiera o modernističkoj arhitekturi 1970-ih, dok se kao vjerojatno najzanimljiviji francuski studentski film izdvaja "Seinine suze" skupine autora sa škole Pôle 3D, o Pariškom masakru iz 1961. čije su posljedice bile zataškavane do 1998. 

U konkurenciji su i dva njemačka filma - "U njegovoj milosti" Christopha Büttnera, koji prati oniričke vizije osuđenika na smrt, te "Zoon" Jonatana Schwenka, opisan kao "neobičan, ali privlačan stop-animirani film s aksolotlima koji se međusobno proždiru".

Mađarsko "Manje zlo" Mátéa Horesnyija se poigrava konvencijama film noira, a od ostalih kinematografija tu su još "Zvijeri među nama" Natalije Durszewicz sa škole iz Łódźa,  talijanski feministički ispovjedni film "Cure razgovaraju o nogometu" Paole Sorrentino, australski "Noj mi je rekao da je svijet lažan i mislim da mu vjerujem" Lachlana Pendragona.

Kao film za festivalske ljude najavljen je "Ovo neće biti festivalski film" Julije Orlik, autorice jednog od najboljih studentskih filmova u povijesti natjecanja (Ovdje sam), s čijim se uspjehom u ovom novom radu šali.

Sve filmove Natjecanja studentskog filma mogu se pogledati besplatno, zahvaljujući Zagrebačkoj banci koja sponzorira i Nagradu Dušan Vukotić za najbolji studentski film.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater