ZAGREB

Animafest: Srijeda na festivalu uz filmove, razgovore, radonice

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Animafest nastavlja u srijedu s brojnim filmskim projekcijama u svim programima, a kao središnji diskurzivni događaj dana  najavljuje razgovor s Ralphom Bakshijem, ovogodišnjim dobitnikom Nagrade za životno djelo.

Proslavljeni američki majstor animacije susrest će se sa zagrebačkom publikom putem videoveze, od 22 sata, izravno iz Teatra &TD.

U razgovoru s umjetničkim ravnateljem Animafesta Danielom Šuljićem i festivalskom publikom govorit će o nastanku svojih najpoznatijih filmova, o vlastitim inspiracijama i meandriranju zavojitim labirintima američke nezavisne i mainstream produkcije te privođenju kontrakulturnih i underground tendencija masovnoj recepciji. 

Događaju se može pristupiti putem Zoom sastanka, na poveznici https://bit.ly/3xk22iL, s isključenom kamerom i mikrofonom, a pitanja se postavljaju u chat rubrici.

Uobičajeno dnevne projekcije otvara u Kinu SC Svjetska panorama, ovaj put s novim filmovima Georgesa Schwizgebela (Darwinova bilježnica) i Saše Svirskog (Vadimova šetnja), kao i Simonea Giampaola (o ekološkom pokretu mladih).

U programu su i filmovi Gabriela Böhmera (o eksperimentalnoj kirurgiji i procesima pamćenja), Michaline Musialik (o životinjama zarobljenima u stanu preminule starice), Chakyja Lillinija (queer film intrigantne likovnosti i premise), Marine Blin (o dječjem žalovanju) i Arjana Brentjesa (ekološka parabola).

U osmoj sekciji tematskog programa posvećenoj ljubavi, koji kreće od 13 sata, filmovi su okupljeni pod nazivom "Strast", s "Mačkicom" Renate Gąsiorowske, "Teat Beat of Sex Ep. 1-3" Signe Baumane, Sawako Kabuki (Nemoj reći mami), "Seksi rubljem" Izabele Plucińske, te "Đavoljim igrama", "Crnim psima", "Intimnim dijelovima".

Program Zagrebačke škole crtanog filma fokusiran na 1973.

Od 15,30 ljubitelji Zagrebačke škole crtanog filma mogu besplatno popratiti tradicionalni izbor njezinih remek-djela u izboru Borivoja Dovnikovića, ovoga puta iz 1973. godine.

Dobit će uvid u to kako se prije gotovo pedeset godina klasična animacija radila u epizodama serije "Maxi Cat" Zlatka Grgića, Kolarovoj "Utopiji", Ranitovićevom "Kameleonu", Grgićevoj "Gljivi" te "Putniku drugog razreda" samoga Dovnikovića.

Kao posebno zanimljiva najavljena je serija kratkih namjenskih filmova "Man the Polluter", koprodukcija National Film Board of Canada i Zagreb filma u kojoj se autori iz ideološki udaljenih sredina okupljaju oko zajedničke ekološke poruke. 

"U ovoj manje poznatoj seriji može se uživati kao u nanovo pronađenom blagu s omiljenim karakteristikama Škole poput humora temeljenog na gegu i crteža blage, oble karikature, a šarm prošlosti pridaje joj i naracija dr. Freda H. Knelmana", kažu s Animafesta.

Publika će moći razgovarati s autorima nakon projekcije Natjecanja studentskog filma 2, sa Sarom Szymanskom (Pet minuta starija), Camille Sallan (Prekrasno poslijepodne), Hee-yoon Hahm (Kazalište sjećanja) i Lucijom Oroz (45''), uz moderatoric Višnju Vukašinović. 

Večernji termin SC-a rezerviran je za Veliko natjecanje kratkometražnog filma 3 u kojem su BAFTA-om nagrađena ljubav "Sove i Mace" , francuski lutka film o školskom poznanstvu nepopularne djevojčice i dječaka s poteškoćama iz autističkog spektra "Dragocjeno" Paula Masa, filozofsko-poetička i blago humorna parabola o sreći "Princ u slastičarnici" Katarzyne Agopsowicz.

Prikazat će se i iranski eksperimentalni film "Četvrti zid" čiju režiju potpisuje Mahboobeh Kalaee, apstraktni "Sfumato" Roberta Seidela, "Zauvijek" Mitcha McGlocklina, "Anna, mačka i miš" Varje Jakovljeve i "Dom bez doma" Alberta Vázqueza. I nakon ove projekcije predviđen je razgovor s autorima od kojih su mnogi doputovali u Zagreb.

Bogati programi u Teatru &TD i "Tuškancu"

Program u Teatru &TD u srijedu počinje u 16 sati s Natjecanjem studentskog filma 4, u kojemu će se prikazati fantastični "Ovdje sam" Julije Orlik, poljski klasične slikarske ljepote "Laku noć, susjede" Rozalije Manne, animanarhični "Alleswasichberühre" Marion Täschler.

Slijedi u 18 sati Veliko natjecanje kratkog filma 6, s raznolikim izborom, od humorističnih "Priča iz multiverzuma" o božjem računalnom programu koji polazi ukrivo i pretvara se u realizaciju popularnih teorija zavjera, preko žarkih i metatekstualnih queer filmova "Prijateljev prijatelj" Zacharyja Zezime i "U mojim plamtećim grudima još uvijek ima mjesta za tvoj bodež" Pabla Ballarína, do glazbeno-eksperimentalnog "Rafta" Marka Meštrovića i njemačkog ispovjednog filma "Strojovođa". 

Teatar &TD od 20 sati ponavlja i jučerašnji "Plamen ljubavi" iz ovogodišnjeg tematskog programa.

U kinu Tuškanac od 10 do 16 nastavlja se, te završava međunarodni simpozij o animaciji Animafest Scanner VIII s posljednja dva panela posvećena su prikazu emocija u animiranom filmu te animiranoj scenaristici. Izlažu Irena Paulus, Pedro Serrazina, Hannes Rall, Mina Sablić Papajić, Eliane Gordeeff i Pooja Pottenkulam. 

Za srijedu su u kinu Tuškanac najavljene i promocije knjiga o Michaëlu Dudok de Witu Andrijane Ružić (A Life in Animation) te Xaviera Kawa-Topora i Ilana Nguyêna (Le cinéma d'animation sensible).

Program završava s "ménage à deux 1", segmentom tematskog programa koji okuplja filmove umjetnika koji su svoje privatne i profesionalne živote isprepleli zajedno kreirajući filmove.

U toj tematskoj cjelini neki su od najpoznatijih supružnika i partnera iz povijesti i sadašnjosti animacije: izumitelji pinscreena (igličastih ekrana) iz 1930-ih Alexandre Alexeieff i Claire Parker (Noć na pustoj gori), Olga i Priit Pärn čija je humana groteska daleko nadrasla estonske granice (Piloti na povratku kući), Michelle i Uri Kranot (Šuplja zemlja) s VR projektima, Chintis Lundgren i Draško Ivezić (Život s Hermanom H. Rottom), Ru Kuwahata i Max Porter (Negativni prostor), Emma De Swaef i Marc James Roels (Oh Willy).

U srijedu u Maloj dvorani Kina Tuškanac počinje i radionica "DigiTelling: Kako iznijeti videoigru na tržište / Vuk s Game Streeta" na kojoj insajderi gaming industrije provode sudionike iz odabranih neovisnih studija iz Hrvatske, Srbije i Slovenije kroz najvažnije točke financijskog planiranja pri iznošenju igara na tržište i podizanju studija na noge. 

Kroz trodnevnu radionicu polaznici uče o svijetu financiranja igara - od trendova i vrsta prihoda do traženja privatnih investitora i prijavljivanja za javnu potporu namijenjenu razvoju video igara u Hrvatskoj i regiji.

DigiTelling će u petak predstaviti i igre nastale u svom mentorskom programu te prirediti panel o novim načinima financiranja videoigara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater