ZAGREB

Animafest: Novi filmovi Chintis Lundgren i Ivane Guljašević Kuman

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Animafest svake godine bilježi sve veći broj animatorica i u ovogodišnjem izdanju najviše ih je dosad, a uz mlade redateljice s tek završenim školama animacije, tu su i već afirmirane autorice poput Chintis Lundgren i Ivane Guljašević Kuman.

Chintis Lundgren, estonska redateljica sa zagrebačkom adresom, predstavlja u okviru Natjecanja hrvatskog filma svoj novi uradak, video "One For The Ages" koji je napravila za dugovječni američki pop rock duo Sparks.

"One For The Ages" glazbeni je video legendarnih Sparksa, čiji sam veliki obožavatelj, pa sam bila jako uzbuđena što mogu raditi video za njih", rekla je Lundgren za Hinu.

Objasnila je da je, s obzirom na to da njihova pjesma govori o tome kako napraviti nešto za vjekove, odlučila ideju prenijeti kroz priču o uredskom djelatniku koji sanja o velikom uspjehu i provodi duge noći sanjajući o svom remek-djelu, ali pritom zaboravlja raditi svoj posao.

S Animafesta kažu kako je u novom spotu upogonila svoj dobro poznati stil etabliran u ranijim nagrađivanim filmovima premjestivši se u korporativni kontekst, ali zadržavši podsmijeh nad otuđeno-otužnim suvremenim ljudskim stanjem. 

Kao autorica prepoznatljivog rukopisa kaže da je i ovo djelo slično njenim ranijim radovima, a jedina je razlika format - s obzirom na to da je to glazbeni video više se fokusira na ritam i ponavljanje nego na pripovijedanje linearne priče.

Glavni je lik ponovno životinja s ljudskim osobinama, što je njezin tradicionalni odabir jer, kako je objasnila, životinje je lakše crtati i s njima lakše povezati nego s ljudskim likovima.

"Svatko se može identificirati s lisicom, zecom ili kunom, ali je teško prepoznati sebe u čovjeku s brkovima... osim ako niste čovjek s brkovima", rekla je.

Njezini su filmovi često sudjelovali na Animafestu, za koji kaže da je "priznat i prepoznat na animacijskoj sceni, ne samo u Estoniji, odakle ona dolazi, nego i svugdje u svijetu."

"Drago mi je što mogu ovdje pokazati svoj rad. Ništa se ne može usporediti s Animafestom", istaknula je.

Po njezinim riječima, pandemija nije puno utjecala na nju u profesionalnom smislu, osim što je bila zabrinuta zbog budućnosti, pa je pristala na više posla nego što je planirala. Kaže da joj je čak odgovarala  mala stanka od putovanja i festivala, no sada je potpuno spremna za društvo "ludih animatora."

Lundgren je samouka je autorica, a opus joj je pun neobičnih glazbenih spotova, edukativnih videa i kratkometražnih filmova za koje kritičari kažu da su "lakonotna, apsurdističkog stila, nastanjenih upečatljivim antropomorfnim likovima."

Osnivačica je studija Chintis Lundgreni Animatsioonistuudio, te suosnivačica je i studija Adriatic Animation, sa sjedištem u Hrvatskoj.

Autorica je nagrađivanih kratkometražnih filmova "Manivald" (2017) i "Život s Hermanom H. Rottom" (2015), a radovi su joj prikazivani na brojnim međunarodnim festivalima, uključujući Sundance, Annecy, Animafest Zagreb, Hirošimu i Ottawu.

"Crni vuk, bijeli vuk" - alegorija o životu

"Crni vuk, bijeli vuk" Ivane Guljašević Kuman, koji prati malog Indijanca koji nakon što čuje priču o borbi dvaju vukova, dobrog i lošeg u kojoj pobjeđuje onaj kojeg nahraniš, odlazi u šumu u potragu za svojim vukovima, prikazuje se u Natjecanju hrvatskog filma i Natjecanju filmova za djecu.

Autorica kaže kako je dječak indijansku poslovicu o dva vuka koji se bore u nama, shvatio doslovno, pa je krenuo u potragu za dobrim vukom ne bi li ga nahranio, jer ne želi da u njemu pobjedi loš vuk, no svi vukovi na koje je naišao bili su samo vukovi, podjednako dobri i loši, ovisno o situaciji. 

"Alegorija je to na život koji nikad nije crn niti bijeli s porukom da treba nastojati hraniti dobrog vuka, ali i da ne možemo ugoditi baš svima i svakome. Bitno je da slijedimo svoje srce i moral jer svi mi znamo duboko u sebi što je u redu činiti, a što nije", rekla je Guljašević za Hinu.

Scenarij potpisuje Bruno Kuman, glas je posudio Dubravko Sidor, šumove su stvorile dvije male djevojčice od 3 i 5 godina Ema i Ana Kuman, a glazbu Konrad Lovrenčić.

Po riječima redateljice, iako je to film za djecu, poruka može biti korisna i odraslima jer "svi mi hranimo svoje vukove, a treba se zapitati kojeg hranimo više".

Osim u animiranom filmu Guljašević se afirmirala u stripu i ilustraciji, a za svoj je rad višestruko nagrađivana, napisala je i pet romana, također nagrađivanih, niz slikovnica i jednu zbirku priča. 

"Sva su ta područja isprepletena, ne možete imati dobar film bez dobrog scenarija i priče. Recimo da se odmaram od jednog područja radeći ono drugo, no sva me podjednako ispunjavaju.", rekla je.

 "Radim ono što volim. Veselim se svakom projektu i svakom danu. A mislim da je to i najvažnije. Uvijek djeci na gostovanjima kažem da rade ono što žele i vole jer tako neće 'raditi' niti jedan dan", poručila je.

Trenutno radi na animiranom filmu "MOOON", o jednoj napornoj kravi i važnosti prijateljstva, zatim na filmu "Jedan dan u vrtiću" te na nekoliko multimedijalnih projekata, ilustrira nekoliko slikovnica, stripova, a kaže i da polako razmišlja i o novom romanu. 

"Gužva je u mojoj glavi. Igram se sa svojim kćerćicama i one mi pune baterije i svaki dan podsjećaju da ne smijemo zaboraviti biti djeca i da se trebamo radovati svakom danu i svemu čudesnom što nas okružuje, od pužića na listu do oblaka koji podsjećaju na konja s krilima. A ujedno su i kontrola kvalitete na svemu što radim", napomenula je.

Ivana Guljašević Kuman diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2000. godine radi kao filmska autorica. Autorica je pedesetak filmova te suautorica animirane serije "Igubukine priče" s Brunom Kumanom.  Napisala je i ilustrirala devet slikovnica i četiri romana za mlade.

Na Animafestu je redoviti sudionik već dugi niz godina. "Taj mi festival puno znači, nadam se da Animafest voli jednako nas kao mi njega", dodala je.

Njezin film, kao i spot Chintis Lundgren, mobu na festivalskom su programu u subotu, 12. lipnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum