OPERA POD ZVJEZDAMA

RIJEČKI HNK Donosi "Aidu" i "Carmina Buranu" za Ljeto klasike u Puli


Jedna od najpoznatijih svjetskih opera, "Aida", djelo talijanskog skladatelja Giuseppea Verdija praizvedeno 1871. godine, doživjet će sutra, s početkom u 21 sat, u pulskoj Areni novu izvedbu, uz gostovanje velikih imena hrvatske, europske i svjetske operne scene, redovitih gostiju njujorškog Metropolitana, milanske Scale, londonske Kraljevske Opere Covent Garden, bečke državne opere, ali i vodećih hrvatskih opernih kuća, Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Rijeci.

"Aida" gostuje u sklopu "Ljeta klasike", serijala u produkciji riječkog HNK Ivana pl. Zajca, a već preksutra, na rasporedu je, također u pulskom amfiteatru, čuvena Orffova kantata "Carmina Burana". Objema izvedbama dirigirat će Ville Matvejeff, koji je jučer novinarima u pulskoj Komunalnoj palači rekao da izvedbe poput "Aide" i glazbeno i tematski odgovaraju prostoru pulskog amfiteatra.

"Aida" je tragična priča o zabranjenoj ljubavi etiopske princeze i egipatske robinje Aide i mladog egipatskog vojskovođe Radamesa koji moraju odlučiti između ljubavi i odanosti svojim domovinama.

Našoj uglednoj opernoj solistici Kristini Kolar pripala je glavna uloga Aide, a Walteru Fraccaru uloga Radamesa; Carlu Colombari uloga egipatskog vrhovnog svećenika Ramfisa, Dubravki Šeparović Mušović igrat će egipatsku princezu Amneris, Giorgio Surian Aidinog oca, etiopskog kralja Amonasra, a sve će pratiti Orkestar, zbor Opere i Balet riječkog HNK-a. Opera je na talijanskom jeziku, uz titlove na hrvatskom i engleskom jeziku; predstava traje oko tri sata, s pauzom nakon drugog čina i s promjena scene između prvog i drugog čina te trećeg i završnog četvrtog čina.

Oba glazbena spektakla, današnju "Aida" i preksutrašnju "Carminu Burana" najavljena su novinarima u prostorijama pulske Komunalne palače, a tom je prilikom redatelj opere "Aida" i intendant riječkog HNK Ivana pl. Zajca Marino Blažević naglasio da se opera vraća u našu regiju na najspektakularniju pozornicu i u prostor u koji će minimalno intervenirati, tek sa svjetlom i scenografijom, dok će sva pozornost, istaknuo je, biti na izvođačima s vrha europske operne scene.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić kazao je da je "Aida" u kulisi Arene nešto prekrasno, izrazivši vjeru da će se pokazati da opera nije samo za uski krug specifične publike nego, upravo suprotno, za sve naše građane i goste, kao i nadu da će oba projekta u oba dana poslužiti lijepo vrijeme.

Za opernu solisticu Dubravku Šeparović poseban je izazov za umjetnika kako savladati tako velik prostor te mu predati svoje biće i energiju te prenijeti publici ono što osjećaju.

HNK Ivana pl. Zajca po prvi puta surađuje s glasovitim tenorom Walterom Fraccarom koji se zahvalio organizatorima i kazao da je velika razlika nastupati u kazalištu ili u Areni, i to zbog toga što impresivan pulski amfitetar donosi puno više emocija.

Operni pjevač Giorgio Surian zaključio je prijedlogom da se napravi sezona opere u pulskoj Areni, dodavši: ""Drago mi je da smo i mi u Hrvatskoj konačno shvatili da imamo Arenu i da se nakon toliko godina vraća opera". (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter