ZAGREB

59. Glazbena tribina od 9. do 12. studenoga u Osijeku

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


59. Glazbena tribina u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja i Cantusa održat će se od 9. do 12. studenoga u Osijeku na nekoliko lokacija a donosi bogat program koncerata i radionica s posebnim fokusom na mlađe generacije umjetnika, muzikologe i studente glazbenih akademija.

Glazbena tribina okuplja brojne pojedince iz svijeta suvremene glazbe: skladatelje, muzikologe te brojne izvođače u različitim sastavima, od solista do orkestra. Mjesto je gdje se hrvatski umjetnici povezuju i diskutiraju o glazbi te služi kao platforma za predstavljanje scene suvremene glazbe kroz praizvedbe i izvedbe, ističu iz HDS-a.

Ove godine, umjetnički ravnatelj Tibor Szirovizca naglasak je stavio na program za mlađe generacije umjetnika, muzikologe i studente glazbenih akademija, koji iz godine u godinu u sve većem broju posjećuju glazbenu tribinu.

Stoga je po prvi put organizirana međunarodna radionica za mlade skladatelje, koju vodi austrijski skladatelj Johannes Maria Staud u suradnji s ansamblom Synchronos, dok studenti muzikologije Muzičke akademije u Zagrebu imaju priliku sudjelovati na radionici glazbene kritike, pod vodstvom poznatog britanskog glazbenog pisaca i kritičara Tima Rutherforda-Johnsona.

"Osječka se publika pokazala vrlo otvorenom za novu glazbu te vjerujem da će nastavak suradnje HDS-a i ovog multikulturalnog centra istočne Hrvatske omogućiti važne pomake u promociji suvremene glazbe, posebno hrvatskih autora, a ponajviše ostvariti velik i važan utjecaj na razvoj publike u regiji i šire", kazao je Szirovicza.

Koncertni program uveličat će nastupi zbora HRT-a pod dirigentskom palicom Tomislava Fačinija uz violončelisticu Jelenu Očić, austrijskog ansambla Zeitfluss, Kvarteta Papandopulo te gitarskog Trija Elogio, kao i kasnovečernji koncerti klarinetistice Heather Roche, međunarodno nagrađivanog ciparskog trija Monsieur Doumani te kvarteta Zorana Majstorovića.

Programi Tribine održat će se na nekoliko lokacija – u Kulturnom centru Osijek, Domu HV-a Brigadir Ivan Rebrina, Konkatedrali Svetog Petra i Pavla te osječkoj Barutani.

Glazbena tribina se održava u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja i Cantusa, uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, Grada Osijeka, Hrvatske udruge za zaštitu izvođačkih prava (HUZIP) te Zaklade Ernst von Siemens.

Detaljan program dostupan je na poveznici https://tribina.eu/.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum