PULSKI DANI ESEJA 20. i 21. listopada

Ovogodišnja tema "Književnost i filozofija/Filozofija i književnost"

| Autor: Vanesa Begić
Boris Domagoj Biletić (Privatna arhiva)

Boris Domagoj Biletić (Privatna arhiva)


Ovogodišnji, 21. Pulski dani eseja održat će se 20. i 21. listopada u prostorima Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika. Tema je "Književnost i filozofija/Filozofija i književnost".

Sudjelovat će Damir Barbarić, Dolores Butić, Ljubica Josić, Dražen Katunarić, Dragutin Lučić Luce, Irvin Lukežić, Jelena Lužina, Daniel Načinović, Žarko Paić, Sibila Petlevski, Sanjin Sorel, Igor Šišić, Matija Štahan, Alen Tafra, Dragica Vranjić Golubi i pulski gradonačelnik Filip Zoričić.

Pulski dani eseja (PDE) međunarodna su književno-kulturna manifestacija koja se – u organizaciji Istarskoga ogranka Društva hrvatskih književnika i časopisa za književnost, umjetnost i kulturu Nova Istra - od 2003. održava u Puli. Idejni začetnik i pokretač manifestacije je književnik Boris Domagoj Biletić. Preteča Pulskih dana eseja bili su skupovi o kraju stoljeća/tisućljeća "Čitajući znakove vremena" održani 1998. i 1999. u Poreču i Rovinju.

Pulski dani eseja održavaju se u listopadu, a razne su bile dosadašnje teme: Identitet i globalizacija, Grad – esej (popratni program "Joyce u Puli"), Kako čitam/o/ Europu?, Ljubav i mržnja, Provincija, Autoritet, Manipulacija, Zvane Črnja, Dokolica, Politika i političari, Optimizam, Hrvatska književnost u susjedstvu, (Ne)Sloboda ili demokratska cenzura, Hrvatski književni regionalizam – nekoć i danas, Patnja 2018.: 1918.: stoljeće od raspada Monarhije, Akademik Josip Bratulić, Zbilja i sudbina književnosti (samo online, zbog pandemije), Pisac, demokracija, ideologija te Rat u hrvatskoj i stranim književnostima.

Godine 2007. u sklopu manifestacije, također na poticaj književnika B. D. Biletića, utemeljena je Nagrada Zvane Črnja, koju dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika i njegov Istarski ogranak, za najbolju godišnju hrvatsku knjigu eseja.

Do 2022. na Pulskim danima eseja je sudjelovalo 285 esejista iz 15 zemalja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum