NAJAVLJEN OVOGODIŠNJI BLOOMSDAY

Program počinje 14. lipnja ispred Uliksa. Ove godine uključeni su gotovo svi pulski kulturni akteri

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Nadia Bužleta, Sanja Cinkopan Korotaj, Renata Šamo i Helena Vodopija

Nadia Bužleta, Sanja Cinkopan Korotaj, Renata Šamo i Helena Vodopija


Ovogodišnji će se Bloomsday održati u Puli od 14. do 16. lipnja na nekoliko lokacija, a o tome je bilo govora na konferenciji za novinare u Klubu-Knjižari Giardini 2.

- Ove godine uključeni su gotovo svi pulski kulturni akteri, lijepa je to sinergija raznih oblika umjetnosti, a prvi put surađujemo i s tršćanskim muzejom posvećenim Joyceu u realizaciji jednog od programa, kazala je direktorica pulske Turističke zajednice Sanja Cinkopan Korotaj.

- Manifestacija počinje u srijedu, 14. lipnja u 19.30 sati ispred caffe bara Uliks, gdje će se održati poetski performans Marka Abramovića "Reci mi riječ i napisat ću ti pjesmu". Potom, sutradan, 15. lipnja u 19 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici bit će otvorena izložba u suradnji s veleposlanstvom Irske u Republici Hrvatskoj "Ireland and the birth of Europe". U petak, 16. lipnja u 10.30 sati, u knjižnici će se održati predstava "Mačak i vrag" prema slikovnici Jamesa Joycea, a u izvedbi Nensi Novković i Udruge Birikina. Istog dana u 17.30 sati, također u knjižnici, na programu je predavanje mladog znanstvenika Nikole Novkovića "James Joyce i dječja književnost", a sat kasnije radionica za učitelje, knjižničare i studente o tome kako motivirati učenike za književno stvaranje "Odrazi Joyceova zrcala", koju vodi profesor hrvatskog u OŠ Šijana Vladimir Papić, kazala je ravnateljica pulske Gradske knjižnice i čitaonice Nadia Bužleta.

U Klubu-Knjižari Giardini 2 u četvrtak, 15. lipnja u 20 sati održat će se predstavljanje zanimljive knjige Andree Paganija "Il giardino d'acqua" (Vodeni vrt), o čemu će govoriti Valter Milovan.

- Radnja se zbiva 8. svibnja 1922. godine u Parizu. U hotelu Majestic, koji je tada bio jedan od najluksuznijih, odvija se povijesni susret među dvojicom velikana svjetske književnosti, a to su James Joyce i Marcel Proust, najavila je Helena Vodopija, u ime Kluba-Knjižare Giardini 2 ovaj susret.

Sanja Cinkopan kazala je da u četvrtak, 15. lipnja u 21.30 sati na Portarati će se održati glazbeno-likovni program "Ciclope - reveire per luce", iz Joyceovog "Uliksa", uz glas i kontrabas Valentina Paglieia s projekcijama vizualne umjetnice Goge Mason. U petak, 16. lipnja u 21.30 sati na Portarati održat će se program autentične irske glazbe, a nastupit će Patrick Walker & Hrvoje Sudar.

Prije toga, u 19.30 sati u Kinu Valli na rasporedu je film "Duhovi otoka" Martina McDonagha.

Predstojnica Odsjeka za anglistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Renata Šamo, istaknula je da će predavanja koja će se održati o Joyceu biti vrlo zanimljiva, raznolika i da je riječ o stručnim predavačima, a posljednjeg dana manifestacije, u petak, 16. lipnja od 10 sati, čitat će se "Uliks" na hrvatskom i engleskom jeziku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom