ZAGREB

Zagrebačka filharmonija u znaku Nikole Tesle

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nova sezona ciklusa Zagrebačke filharmonije 2023./2024., čiji je slogan "frekvencija srca", posvećena je svim umjetnicima te Nikoli Tesli, u povodu obilježavanja 80. godišnjice njegove smrti.

Zamjenik ravnatelja Zagrebačke filharmonije Mirko Boch istaknuo je da je Tesli posvećen jedan koncert, koji će izvesti Hrvatski koncertni ansambl Sv. Blaž uz ravnanje dirigenta Krešimira Batinića.

"Novi slogan ove sezone je 'frekvencija srca'. To je hommage svim umjetnicima, te velikom znanstveniku i čovjeku Nikoli Tesli. Mislim da je to najmanje što možemo napraviti za njega te mi je zbog toga drago da smo konferenciju održali u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu. U OFF ciklusu imamo jedan koncert upravo za njega pod nazivom 'Tesla valovi'." 

Autorsku glazbu za 'Tesla valove' pisat će članovi Zagrebačke filharmonije, glazbenici i skladatelji Dubravko Palanović i Marin Rabadan.

U novoj sezoni u održat će se tri ciklusa - Crveni i Plavi s po jedanaest koncerata i OFF s pet. Među članovima orkestra koji će nastupiti i kao solisti nalaze se violinistica Dunja Bontek, klarinetist Davor Reba, flautist Dani Bošnjak, oboist Zoltan Hornyanszky i trombonist Mario Šincek.

Sezonu će otvoriti violinist Roman Simović koji će pod ravnanjem šefa dirigenta Dawida Runtza svirati Mozarta, Bartoka i Dvoržaka u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga 29. rujna.

Ciklus MINIMINI namijenjen djeci potpisuje Petra Radin, a ove godine nudi četiri naslova - "Ježevu kućicu", "Božić kod Zimogroznih", "Napokon orkestar" te "Da sam ja kontesa Dora", koji je inspiriran skladbom "Crveni karanfil" prve hrvatske skladateljice Dore Pejačević povodom stote obljetnice njene smrti, obilježene u ovogodišnjem ciklusu.

Maestro i šef dirigent Zagrebačke filharmonije Dawid Runtz kazao je da ciklus obuhvaća glazbu iz 18., 19. i 20. stoljeća, te dodao kako se nada "da će uz jednu od najboljih svjetskih filharmonija slušatelji otkriti sasvim novi svijet glazbe".

Zamjenica koncertnog majstora Dunja Bontek na konferenciji za novinare odsvirala je dvije skladbe: "Guslački hir br. 1" dirigenta i skladatelja Pavla Dešpalja te "Obsession: Preludij za violinu". Eugenea Ysaÿea.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of