RIJEKA

Riječki simfonijski orkestar ponovno snima za CPO

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Riječki simfonijski orkestar pod ravnanjem Valentina Egela izvedbu Druge simfonije Borisa Papandopula na programu u ponedjeljak snima za uglednu njemački diskografsku kuću CPO.

 Riječki simfonijski orkestar već je surađivao s CPO-om, snimajući 2017. još dva Papandopulova djela, Koncert za klavir i orkestar br. 3 i Koncert za violinu i orkestar. To je bio prvi međunarodni CD ovog riječkog orkestra.  

Kako navode iz HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, Papandopulova Druga simfonija je jedno od njegovih najvažnijih orkestralnih djela. Ova simfonija, skladana 1946. godine, sastoji se od pet stavaka koji imaju i programske naslove. Za skladbu je karakteristično što su neki stavci obrade već prije skladanih Papandopulovih djela, a u četvrtom se stavku orkestru pridružuje i mezzosopran, ovom prilikom sjajna mlada mezzosopranistica Emilia Rukavina, ističe riječki HNK.

 Papandopulo je ovu simfoniju skladao u Rijeci, gradu za koji je bio vezan i u čijem je kulturnom i kazališnom životu ostavio dubok trag. Papandopulo je bio ravnatelj riječke Opere u razdoblju od 1946. do 1948. te potom i od 1953. do 1959. godine. Ravnao je prvom predstavom Opere i baleta tada novoosnovanog Narodnog kazališta u Rijeci – Zajčevom operom  Nikola Šubić Zrinjski, 2. studenog 1946. godine.

U riječkom su HNK-u praizvedeni njegov balet „Dr. Atom“ i opera „Rona“. Za svečano otvaranje obnovljene zgrade riječkog „Zajca“ skladao je 1981. godine kantatu „Mantinjada“ za recitatora, sopile, zbor i orkestar. Praizvedbom je sam ravnao.

  Osim Papandopulove simfonije, na programu koncerta u ponedjeljak su Varijacije na Haydnovu temu Johannesa Brahmsa i Klavirski koncert br.25 u C-duru Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini