BOGDANA TRIVAK

Netom je iz tiska izišla pjesnička zbirka "Trivia" pulske autorice: Zbirka kratkih, eksplozivnih stihova, bogatih slikom i mitologijom

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Bogdana Trivak

Bogdana Trivak


Netom je iz tiska izišla pjesnička zbirka "Trivia" Bogdane Trivak, pulske autorice dobitnice brojnih međunarodnih nagrada.

Ovo je djelo objavljeno u izdanju izdavačke kuće Tabula fati, 2023. Chieti.

Profesor religije, filozofije i ljudskih prava Tom Simpson je napisao "Bogdanu Trivak sam imao priliku prvi put upoznati na međunarodnom književnom festivalu u Bosni i Hercegovini, gdje su se okupili pisci kako bi proslavili ono što nas povezuje preko granica: kultura slobodnog književnog izričaja i otpor svim zlim silama koje bi je htjele uništiti. Bogdana ostaje predano posvećena upravo tim vezama, a to je osnovna ironija njenog djela 'Trivia': njezin rad, naprotiv, uopće nije trivijalan. Od prvog susreta iz 2015. godine ponovno smo se povezali preko Atlantika. Uredio sam krasnu, britku zbirku pjesama njezine kćeri Ines, a ovdje se sada pojavljuje Bogdanina najnovija zbirka kratkih, eksplozivnih stihova, bogatih slikom i mitologijom, višejezično djelo koje prelazi mnogobrojne granice".

Talijanski pisac Michele Gentile navodi "Zbirka poezije Bogdane Trivak predstavlja intimni i duboki onkraj unutar kojeg riječi koegzistiraju s dragocjenim ritmičkim tonovima i impozantnom simboličkom sumom. Kao što naslov knjige evocira, čitatelj je u mogućnosti kretati se između dvije nepostojane obale koje sadrže more osebujnih i snažnih koncepata. Poezija Bogdane Trivak nikad nije puka vježba stilske vještine. Autorica nas vodi za ruku u labirint napetosti i vibracija, zastoja i pokreta koji se nanose i izbacuju, materijaliziraju na stranicama kao novi idiom oslobođen bilo kakve prekonceptualnosti jezika. 'Trivia' je fascinacija i književna mudrost".

Bogdana Trivak diplomirala je strane jezike i književnost na Sveučilištu "Gabriele d'Annunzio" u Pescari s temom "Sentimentalno putovanje Uga Foscola" (mentor prof. Marilena Giammarco). Piše na talijanskom i hrvatskom jeziku.

Nedavne publikacije uključuju "Arpe di Orfeo" (s predgovorom Dantea Marianaccija), esej književne kritike "Ugo Foscolo e il Viaggio sentimentale" (Izdavač Fondazione Mario Luzi, Rim 2018.), zbirka "Orfeo della dama" (Edizioni Carabba, Lanciano 2016.), dvojezično talijansko-hrvatsko izdanje, zbirku "Dal Nulla" (Nuovi Poeti Ermetici, Treviso 2016.) i vodič "Priručnik za preživljavanje" (Pescara 2005.).

Djela su joj nagrađivana ili s posebnim priznanjima okrunjena na raznim pjesničkim i književnim natjecanjima. Djeluje kao književnica, prevoditeljica, književna kritičarka, kulturna aktivistica i jezična posrednica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater