RIJEKA

Premijera predstave "Yerma" Hrvatske drame riječkoga HNK

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ansambl Hrvatske drame riječkog HNK u srijedu je, u prostoru Exportdrva u Rijeci, premijerno izveo predstavu "Yerma", po istoimenoj drami Gabriela Garcije Lorce, u prilagodbi Maje Ležaić i režiji Rajne Racz. 

U naslovnoj ulozi nastupila je Judita Franković Brdar. Ulogu njena muža Juana odigrao je Dean Krivačić, a neostvarenog ljubavnika Victora Deni Sanković. U ostalim ulogama nastupili su: Jelena Lopatić, Olivera Baljak, Biljana Torić, Aleksandra Stojaković Olenjuk, Ana Marija Brđanović, Dora Čiča, Nika Grbelja i Mario Jovev.

Drama "Yerma" govori o mladoj ženi koja ne može imati djecu, unatoč ogromnoj želji koja vremenom postaje razarajuća opsesija.

Ime junakinje Yerma znači uvela, jalova, prazna, a to je i simbolički naslov predstave koja u središte stavlja majčinstvo, odnosno nemogućnost postajanja majkom, navela je u najavi premijere redateljica Rajna Racz.

"U ovoj predstavi kreirali smo mitologiju udaljenog okrutnog svijeta koji je refleksija našeg. On ima pravila i ograničenja, to je svijet plutajućih slika koje su nabijene snažnom, ali neosviještenom emocijom. Krikovi smrti i rađanja života jednako zvuče", istaknula je.

Osim sudbine i boli mlade žene koja se ne može ostvariti kao majka, ta se drama suptilno dotiče postporođajne depresije, seksualnosti, prirode i plodnosti, nasilnih prekida trudnoće, te toksičnog maskuliniteta kao i feminiteta, dodala je Racz.

U autorskoj ekipi su i koreografkinja Kasija Vrbanac Strelkin, scenografkinja Paola Lugarić, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, autor glazbe Marin Živković, oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić i oblikovatelj zvuka Saša Predovan. Snimljenu glazbu izveli su članice i članovi Riječkog simfonijskog orkestra Lucija Kovačević, Mihael Hrgar, Golnar Eyublu, Pedro Rosenthal Campuzano te Toni Kraljac i Marin Živković.

 "Yerma" je dio je trilogije najpoznatijih Lorcinih drama, a tu su i "Krvava svadba" i "Dom Bernarde Albe". "Yerma" je napisana i prvi put izvedena 1934.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini