ZAGREB

Izložba o industrijskoj baštini Trešnjevke u galerij Modulor

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


"Industrijska baština Trešnjevke/GAP", koja se otvara u utorak u galeriji Modulor, otkriva do sada nepoznati povijesni građevni razvoj jednog od niza kompleksa industrijske i obrtničke baštine Trešnjevke u ulici Florijana Andrašeca 14.

Na toj je lokaciji od 1948. do 1974. bilo smješteno "Drvno proizvodno poduzeće Marko Šavrić“, koje je nakon preseljenja u novoizgrađenu tvornicu na Jankomiru prodalo kompleks GAP-u građevno projektnom poduzeću, koje je djelovalo do 1995. godina.

U koncepciji autora izložbe, arhitekta i konzervatora Mladena Perušića izložena su sačuvana arhitektonska dokumentacija posljednjeg uređenja tvornice namještaja "Šavrić" te projekti i radovi obnove kompleksa koje je GAP izvodio od 1974. do 1976., nacrti i fotografije obnove prostora.

"Šavrić“ je 1948. preuzeo desetak stolarskih obrtničkih radionica koje su imale proizvodne hale na sjevernoj strani prostranog  dvorišta te na južnoj strani parcele izgradio veću jednokatnu zgradu. Ukupna površina svih građevina iznosila je 5500 m2. 

U drugom dijelu izložbe prezentirat će se djelatnosti tvrtke GAP, od izrade projekata i realizacija do izvođenje svih vrsta radova na nizu objekata najvećim dijelom u Zagrebu, ali i na području  u Hrvatskoj i u gradovima tadašnje države. 

Struktura prostora odgovarala je djelatnostima GAP-a, pa su 1974. bile potrebne samo manje adaptacije zgrada, radionice su bile građene prije rata od drvenih konstrukcija većih raspona, a obnovljene su tako da je sačuvana izvorna gradnja.

Sačuvani su i popisi objekata koji su projektirani i na kojima su izvođeni radovi, a reprezentativni primjeri izlagani na izložbama arhitekture javne, društvene i sportske namjene (Fakultet za fizičku kulturu, škole Vinko Bek, Malešnica, sportski centri i dvorane Martinovka, Boćarski dom, ŠRC Jarun, tvornica Jedinstvo).

Vizualni identitet tvrtke GAP kreirao je slikar i dizajner Ivan Picelj koji je koncipirao i oslik uličnih pročelja 1976. GAP-u je 1973. dodijeljena Nagrada Grada Zagreba.

Kako se ističe u najavi, tom se izložbom nastoji potaknuti studij i dokumentiranje manje poznate, ali vrijedne bogate industrijske baštine Trešnjevke s urbanističkog i arhitektonskog gledišta.

Izložba se, uz besplatan ulaz, može pogledati do 25. prosinca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of