SPLIT

"La Traviata" premijerno u subotu u splitskome HNK

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U splitskome Hrvatskom narodnom kazalištu u subotu će Opera tog kazališta premijerno izvesti remek-djelo Giuseppea Verdija "La Traviata", najavljeno je u četvrtak u kazalištu.

Verdijeva opera izvest će se u Splitu u režiji Roberta Boškovića i pod ravnanjem maestra Jure Bučevića.

Ulogu Violette Valery utjelovit će Lana Kos i Olesya Tokarenko, Alfreda Germonta igrat će Max Jota, a njegova oca Marko Lasić i Pedro Carrillo-Perera. Scenograf je Slaven Raos, a kostimograf Mladen Radovniković.

"Bliži se premijera, Traviata je ponovno u Splitu - i to deseta. Nije prvi put da ovo izjavljujem, ali jako volim Split, HNK Split, volim soliste, Zbor, Balet i splitsku publiku. Volim publiku jer je kao i moja dubrovačka, jedna publika koja je naučena gledati. I nije jednostavno doći u Split i ovako nešto napraviti. Traviata je ostala u nekoj klasici što se tiče moje režije kako bi ljudima bilo zanimljivo i da shvate o čemu se radi", rekao je Bošković.

Olesya Tokarenko, koja će u drugoj repriznoj izvedbi 29. studenoga pjevati naslovnu ulogu, rekla je nakon konferencije da zahvaljuje maestru Bučeviću na danoj prilici.

"Ovo je jako novo i zanimljivo za mene jer sam prije radila neku standardnu Traviatu, a sada imam mogućnost da to bude drugačije", rekla je.

Pisani tragovi o izvedbama pojedinih ulomaka "La Traviate" u Splitu postoje od 1862. godine, a u cjelini je prvi put izvedena 1890. godine tijekom gostovanja jedne talijanske pjevačke družine. Tada je ansambl, prema informacijama iz splitskoga kazališta, raspolagao s tek glavnim solistima, nekolicinom zborista i krnjim orkestrom dijelom pojačanim splitskim glazbenicima.

Osim premijere 26. studenoga u 20 sati, ta opera u tri čina bit će izvedena i 28. i 29. studenoga u 19,30 sati.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum