ZAGREB

Noć cirkusa ove godine na temu "Tijelo i krik"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ovogodišnje, 4. izdanje Noći cirkusa, koja se obilježava diljem Europe od 11. do 13. studenog, održava se na temu "Tijelo i krik", a u fokus stavlja cirkusko tijelo u njegovoj esenciji.

Noć Cirkusa međunarodni je događaj u organizaciji Territoires de Cirque, a ove godine udružuje 144 kulturne ustanove i donosi ukupno 214 cirkuskih događanja.

U Hrvatskoj je dio aktivnosti Nacionalne cirkuske platforme, a obilježava se u Zagrebu, Splitu, Puli, Rijeci, Križevcima, Samoboru, Klanjcu, uz besplatan ulaz.

Zagrebački program donosi dokumentarni film o svijetu Fakira, izložbu cirkuskog umjetnika Nikole Mijatovića, radionicu vatre, predstavlja hrvatske cirkuske umjetnice odabrane za prestižnu cirkusku rezidenciju Circusnext.

Kao jednu od važnijih aktivnosti za cirkusku platformu u Hrvatskoj organizatori izdvajaju promociju Godišnjaka hrvatske cirkuske produkcije za 2021. u izdanju Društva umjetnika suvremenog cirkusa, što je prvi pokušaj sustavnog bilježenja suvremene cirkuske i ulične umjetnosti u Hrvatskoj. "Noć cirkusa dolazi kao manifest. Vapaj za izlazak iz konsenzusa. Želja da se otkrije kako pošast sadašnjice odjekuje u tijelima jednako kao što to čine i riječi", ističu.

U Knjižnici Marije Jurić Zagorke u petak se otvara izložba "Lice klauna" Nikole Mijatovića. Riječ je o netipičnim i intimnim grafičkim otiscima, utemeljen na osobnom iskustvu gdje se umjetnik kao roditelj nesvakidašnjeg zanimanja suočava sa apsurdnošću društvenog sustava, napominje se u najavi.

U subotu, 12. studenog, u AKC ATTACK! - Medika u programu Kino cirkus prikazat će se dokumentarac "Fakiri" Xavija Domènecha koji otkriva svijet fakira u Španjolskoj. Opisuje se kao portret prošlosti, sadašnjosti i budućnosti nekolicine privilegiranih koji su ostvarili dječje snove da budu fakiri i spektakl u kojem kontrola tijela i uma omogućuje fakirima da rade nezamislive stvari.

Isti dan održat će se radionica "Gutanje i bljuvanje vatre" Aleksandra Đikića i Nikole Mijatovića,  ekstremna cirkuska tehnika koja potiče iz davnina, još od vremena kada je čovjek prvi put ukrotio vatru, a pripada fakirizmu. Prijave nisu potrebne, a rekvizite i potrošni materijal osigurat će organizatori.

U nedjelju, 13. studenog u Velikoj dvorani Pogona Jedinstvo predstavit će se regionalno nominirani projekti za Circusnext predselekciju 2023., "Konstrukt" (Dora Komenda, Cirkus kolektiv, Split) i "Lies of the Matrix" (Tanja Puklek Borelli, PuTanja, Zagreb).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter