Obitelj kao metastaza društva

TRAMVAJ ZVAN ČEŽNJA. Predstavljen ansambl predstave koja će premijerno biti odigrana na Malom Brijunu 

Predstavu "Tramvaj zvan čežnja", prema slavnoj nagrađivanoj drami Tennesseeja Williamsa postavlja redateljica Lenka Udovički, a u koprodukciji Ulyssesa i Beogradskog dramskog pozorišta te BELEF festivala

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Veliki ansambl predstave "Tramvaj zvan čežnja" koja će u subotu premijerno biti izvedena u Kazalištu Ulysses na Malom Brijunu, predstavljen je na konferenciji za novinare održanoj u srijedu ispred umjetničkog tabora glumaca na Velom Brijunu, hotela "Jurina" i "Franina".

Predstavu "Tramvaj zvan čežnja", prema slavnoj nagrađivanoj drami Tennesseeja Williamsa postavlja redateljica Lenka Udovički, a u koprodukciji Ulyssesa i Beogradskog dramskog pozorišta te BELEF festivala.

- Sinoć smo imali generalnu probu, i drago mi je da je sve dobro ispalo, prije dva mjeseca bila je premijera u Beogradu, ali Utvrda Minor je specifična i ponekad nam priprema i manje lijepa iznenađenja, zna biti nemilosrdna, imali smo već takva iskustva. U Beogradu je predstava odigrana u intimnom kazališnom prostoru i malo sam brinula kako će velebna utvrda prihvatiti to djelo. Williamsa nije lako raditi, ne može se to "ofrlje" napraviti treba se potpuno predati tom sasvim posebnom tekstu koji je svrstan među klasike gotovo u trenutku njegova nastanka. Tu su secirani muško-ženski odnosi, a tekst govori puno i o današnjici i o društvu, o ženi koju okolnosti i društvu samelju, biva silovana, a ni rođena sestra joj ne vjeruje, kazala je Lenka Udovički.

(Snimio Milivoj Mijošek)

- Tramvaj je stigao i do Brijuna, silno smo zahvalni Dušku Ljuštini, Radi, koji je kao kralj Lear uspio zaustaviti oluje, riječ je o zanimljivoj koprodukciji, tu je tehnika proradila u nemogućim uvjetima, a važno je i bogatstvo scenskog jezika. Obitelj je ovdje metastaza društva, kazala je dramaturginja Željka Udovičić Pleština.

Glavnu ulogu tumači Branka Katić, a za ulogu Blanche veli da je fantastična, da joj je to najzahtjevnija uloga karijere i stoga je i zahvalna Radi i Lenki za ovu priliku. Vanja Nenadić koja glumi Stellu navodi da je taj tekst poslastica za glumca, dok Miloš Petrović Trojpec u ulozi Stanleya je posebno zadovoljan funkcionalnošću u tom prostoru.

Rade Šerbedžija je kazao da mu je tek na zadnjoj probi Lenka dozvolila da bude duže na probi, a kazao je da ta suradnja više kazališta, glumaca, znači bogatstvo te da je prikazan najdelikatniji trenutak stvaralaštva Tennessea Williamsa.

- U tom sasvim posebnom prostoru ovaj je umjetnički tim uspio napraviti božanstvenu predstavu, kroz godine, imali smo razne umjetničke suradnje i kombinacije u predstavama i drago mi je da je sve tako dobro uspjelo, ističe Šerbedžija.

Kako je rečeno, predstava igra u inačici prema prijevodu Vere Nešić i Dragoslava Andrića. Scenografkinja je Zorana Petrov, kostime je realizirala Bjanka Adžić Ursulov, a za scenski pokret i koreografiju zaslužan je Staša Zurovac. Glazbu su skladali Nigel Osborne i Davor Rocco, koji je i govorio o važnosti glazbe za ovakav projekt.

(Snimio Milivoj Mijošek)

Suradnica za scenski govor bila je Ljiljana Mrkić Popović, dizajner svjetla je Andrej Hajdinjak, a za zvuk Marko Kekezović. Uloge tumače: Branka Katić (Blanche), Vanja Nenadić (Stella), Miloš Petrović Trojpec (Stanley), Marko Todorović (Harold), Nađa Sekulić (Eunice), Jovo Maksić (Steve), Nikola Malbaša (Pablo), Miloš Lazarov (doktor) i Bojana Stojković (medicinska sestra).

Premijera je na programu u subotu, 27. kolovoza, u tvrđavi Minor na Malom Brijunu. Predstava će biti odigrana pretpremijerno i u petak, 26. kolovoza, te u nedjelju i ponedjeljak, 28. i 29. kolovoza. Polazak broda iz Fažane je u 19.30 sati.

Tennessee Williams već 1948. za ovu dramu dobiva Pulitzerovu nagradu, prvu od čak tri.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini