U POREČKOM STAROM GRADU

AMINA KONATE VISINTIN RADI I STVARA U SVOJOJ GALERIJI/ATELJEU: Nova, šarena i originalna galerija koja ima dušu


Ovdje su sva čula otvorena. Posjetitelji mogu gledati moje boje dok radim u prostoru koji uvijek miriše na lavandu ili ružmarin, a sve to uz opuštajuću glazbu u pozadini, opisuje svoju galeriju Amina Konate Visintin, umjetnica iz Poreča

Porečanka i umjetnica Amina Konate Visintin u svom je gradu nedavno otvorila malu galeriju u kojoj prodaje svoje slike. Galerija/atelje nalazi se u Eufrazijevoj ulici, nedaleko ulaza u znamenitu Eufrazijevu baziliku, a posebna je po tome što autorica ondje prodaje isključivo vlastite radove. Nema u tom malom prostoru ni printeva ni kineskih slika, nego se ondje mogu kupiti isključivo originalni, autohtoni suveniri – slike s mahom istarskim motivima koji već privlače pozornost turista. Amina kaže da ih posebno ima navečer, a nudi im nešto jedinstveno – turisti mogu gledati uživo kako stvara i slika.

Sve je ondje posebno, šareno, veselo, točno onako kakva je Amina koja je htjela da njena galerija "ima dušu", da bude posebna.

- Ovdje su sva čula otvorena. Mogu gledati moje boje dok radim u prostoru koji uvijek miriše na lavandu ili ružmarin, a sve to uz opuštajuću glazbu u pozadini, pojašnjava nam ova umjetnica koja voli raditi u vlastitoj dobroj atmosferi.

Njena su najveća inspiracija istarski motivi, gradovi, more, ulice starih gradova Poreča i Rovinja, unutrašnjosti Istre, zatim ima tu i cvijeća, posebice maslina koje su kao motiv najtraženije i kod domaćih i kod stranaca. Portreti koje slika najčešće prikazuju njoj bliske osobe, poput majke i supruga, a voli naslikati i sebe. Snažan kolorit zajednički je nazivnik svih tih veselih slika kojih ima u svim dimenzijama i po svačijem ukusu. Kazala nam je da njeni radovi spadaju u pop art, impresionizam, ekspresionizam i avangardu jakih kolorita. A radi u kombiniranoj tehnici i akrilu na platnu.

- Dosad sam svoje radove objavljivala na društvenim mrežama gdje su me onda kontaktirali i kupovali. Kupci su iz cijele Hrvatske, ali najviše Porečani što mi je posebno drago. Na Facebooku, također, obavještavam svoje prijatelje gdje i kada izlažem, ispričala nam je Amina i dodala da će u svojoj galeriji biti tijekom cijele godine. Nakon turističke sezone planira pripremati se za nove izložbe i projekte. (Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter