TUŽITELJSTVO ODBILO NAGODBU

PROPUST SUSTAVA Zbog smrti Kristiana Vukasovića, mladića s posebnim potrebama koji je završio u splitskom zatvoru, OBITELJ OD DRŽAVE TRAŽI OŠTETU OD 700.000 KUNA

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Splitski odvjetnik Vinko Ljubičić, koji zastupa roditelje Kristiana Vukasovića (18) preminulog nakon boravka u splitskom zatvoru, uskoro bi sudu trebao podnijeti odštetni zahtjev na iznos od 700 tisuća kuna s obzirom da je Općinsko državno odvjetništvo odbilo zahtjev za mirnim rješenjem spora.

U Državnom odvjetništvu, kako se doznaje u srijedu, ne smatraju da postoji uzročno-posljedična veza između postupanja državnih tijela i Kristianove smrti.

Kristian Vukasović je krajem kolovoza prošle godine preminuo u splitskoj bolnici gdje su ga prvog dana kolovoza prebacili iz splitskog zatvora.

U travnju 2019. osuđen je na osam mjeseci zatvora zbog izazivanja požara u kojima je izgorjelo pet maslina, par stabala i dva hektara trave. Sam je odšetao u policijsku postaju i prijavio se.

Unatoč tome što je bio dijete s posebnim potrebama, što je imao teži invaliditet, potrebu za cjelodnevnu pomoć i njegu te što je bolovao od poremećaja piromanije smješten je u istražni zatvor Bilice u Splitu.

Kazneni postupak se protiv njega redovito vodio pa mu se sudilo kao zdravoj osobi. Nakon što je završio u istražnom zatvoru bio je u teškom psihičkom stanju i nekoliko je puta prebacivan u zatvorsku bolnicu u Zagrebu gdje mu je dijagnosticiran suicidalni poriv.

Usprkos tome vraćen je u zatvorsku ćeliju na splitskim Bilicama odakle je u komi prebačen u splitsku bolnicu gdje je i preminuo.

Nalaz obdukcije, koji je bio gotov mjesec dana nakon mladićeve smrti, pokazao je da je mladi Omišanin preminuo od zatajenja srca od zloćudne aritmije, a prema nalazu imao je probleme sa srcem i mozgom te niz krvnih podljeva.

No, obitelj za Kristianovu smrt krive sustav pa su angažirali odvjetnika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum