VARAŽDIN

Varaždinska policija krenula s moderniziranom kampanjom vraćanja oružja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Varaždinska policija pridružila se u petak provedbi modernizirane nacionalne preventivne kampanje MUP-a ''Manje oružja, manje tragedija!'' koja se provodi već dulji niz godina pod sloganom ''Učinite svoje okružje sigurnim!''.

Kampanja je modernizirana prošle godine sufinanciranim sredstvima Europske unije kroz Fond za unutarnju sigurnost u sklopu projekta jačanja kapaciteta MUP-a u zaštiti ljudi i kritične infrastrukture od događaja koji mogu ugroziti sigurnost, uključujući djelotvorno upravljanje rizicima i krizama koji mogu ugroziti sigurnost te borbi protiv terorizma, priopćila je PU varaždinska.

Dodaju da će se kampanja odvijati tijekom cijele godine diljem Hrvatske.

Policija ističe da se građani nerijetko pokušavaju riješiti ilegalnog oružja odbacujući ga na neprimjerenim mjestima ili nezakonitom prodajom, čime se izlažu kaznenom progonu. Zakonom je određeno da je dragovoljna predaja ilegalnog oružja bez sankcija.

''Dragovoljnom predajom ilegalnog oružja policiji, domovi postaju sigurniji te se time izbjegavaju opasnosti od tragičnih događaja koji često završavaju teškim ozljedama i smrću. Stoga pozivamo sve one koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da se bez straha od sankcija obrate policiji'', pozvala je policija.

Građane upućuju da sami ne donose oružje ili eksplozivne naprave u policijske postaje. Prvi korak je nazvati policiju na broj 192 nakon čega će policijski službenik u civilnoj odjeći doći na adresu pronalaska ili dogovorene predaje i na siguran način preuzeti opasna sredstva.

Posebno upozorenje je upućeno djeci koja pronađu oružje ili eksplozivne naprave, a koja se upućuju da se obrate roditeljima ili bliskim odraslim osobama koje će o pronalasku obavijestiti policiju.

MUP je još 2007. u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) pokrenuo preventivnu kampanju prikupljanja ilegalnog oružja "Manje oružja, manje tragedija", vezanu za odredbe Zakona o oružju koji predviđa vremenski neograničenu dobrovoljnu predaju oružja bez ikakvih sankcija i uz potpunu diskreciju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom