ZAGREB

Uskok podigao optužnicu protiv bivšeg požeškog gradonačelnika i njegova zamjenika

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Uskok je, nakon provedene istrage, pred osječkim Županijskom sudom podigao optužnicu protiv bivšeg gradonačelnika Požege i saborskog zastupnika HDZ-a Darka Puljašića te njegova zamjenika Marija Pilona zbog sumnje u trgovanje utjecajem u namještanju natječaja za energetsku obnovu u Požegi.

Tužiteljstvo je u priopćenju, u kojem navodi samo dob okrivljenika, preciziralo kako se Puljašiću i Pilonu stavlja na teret da su tijekom siječnja 2020. godine, koristeći autoritete gradonačelnika i dogradonačelnika te predsjednika skupštine požeškog poduzeća Komunalac, zatražili od direktora Komunalca Josipa Viteza da pogoduje točno određenim izvođačima u postupku javne nabave za izradu energetskih certifikata i glavnih projekata za energetsku obnovu stambenih zgrada kojima upravlja Komunalac.

Puljašić i Pilon su, dodaje Uskok, tražili od Viteza da Komunalac u postupku nabave za svaku pojedinu stambenu zgradu uputi pozive za dostavljanje ponuda za energetsku obnovu onim ponuditeljima na koje ga oni upute, a da će ti ponuditelji u skladu s dogovorenim osigurati još dvije ponude drugih ponuditelja.

Tužiteljstvo je nadodalo da su Puljašić i Pilon pritom naveli da će ponuditelji svoje ponude međusobno uskladiti na način da najpovoljniji budu upravo oni izvođači koje su odredili okrivljenici, pri čemu bi se postigle najviše dopuštene cijene koje za sufinanciranje prihvaća Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Uskok je naglasio kako je Vitez takav zahtjev odbio te da je tijekom 2020. proveo javni natječaj suprotno njihovom traženju.

Puljašić je 14. siječnja podnio ostavku na mjesto HDZ-ovog zastupnika u Hrvatskom saboru. Istog dana je Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu podiglo optužnicu protiv Puljašića zbog subvencijske prijevare u iznosu od milijun kuna, koje je na temelju krivotvorene dokumentacije, za dogradnju osnovne škole gradu isplatilo Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova.

Puljašić je 21. siječnja smijenjen s mjesta predsjednika gradskog odbora HDZ-a te je podnio ostavku na mjesto potpredsjednika županijske organizacije HDZ-a, a Mario Pilon na mjesto člana u tom stranačkom tijelu.

Prema pisanju medija, istražiteljski izvidi počeli još u travnju prošle godine zbog sumnje u namještanje poslova energetske obnove više stambenih zgrada kojima upravlja požeška gradska tvrtka Komunalac.

Javnost je za aferu namještenog subvencioniranja doznala nakon što su mediji objavili Vitezov tajno snimljeni razgovor s Puljašićem u kojem ga on nagovara na kršenje zakona u poslovima oko energetske obnove.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater