ZAGREB

U akciji 'Nubes' prijavljeno 46 internetskih pedofila

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U policijskoj akciji 'Nubes' usmjerenoj na zaštitu djece od on-line zlostavljača prijavljeno je 46 osumnjičenih za 169 kaznenih djela spolnog zlostavljanja djece putem interneta, priopćilo je u utorak Ravnateljstvo policije.

U policiji kažu da se od ukupnog broja otkrivenih kaznenih djela, u akciji provedenoj u suradnji s Europolom od svibnja do rujna, njih 124 odnosi na iskorištavanje djece za pornografiju. 38 ih je uključivalo spolno zlostavljanje i kontakt s djecom koja prebivaju na području Hrvatske, a sedam kaznenih djela se odnosi na zlouporabe opojnih droga.

Tijekom kriminalističkih istraživanja policajci su obavili 68 pretraga, 486 forenzičnih pretraga digitalnih uređaja počinitelja ili žrtava na kojima su pronađeni dokazi te 76 korisničkih računa na internetu. Ravnateljstvo policije ističe da je pronađeno 52.957 datoteka koje izravno prikazuju materijalne spolnog zlostavljanja te nadodaje da je svaka od tih datoteka prikazivala dijete koje je u nekom trenutku bilo zlostavljano.

U policiji posebno naglašavaju da su policijski službenici uspjeli pristupiti, odnosno zbrinuti 11 djece koja su bila žrtvama kaznenih djela, a što znači da su ga uspjeli pronaći i pristupiti djetetu, bilo samostalno ili uz pomoć drugih ustanova.

Akciju 'Nubes' inicirali su hrvatski kibernetički policajci, a njezin je cilj bio pridonijeti zaustavljanju ovakvog oblika zlostavljanja djece, u čemu, ističe Ravnateljstvo policije, veliku ulogu imaju mediji senzibiliziranjem javnosti i osvještavanjem građana na prisutnost ovakvih opasnosti.

Broj kibernetičkih napada ove godine dvostruko veći 

Ravnateljstvo policije je u utorak je predstavilo i redizajniranu web stranicu NoMoreRansom, dostupnu na hrvatskom jeziku, ističući da je u prvih devet mjeseci ove godine zabilježeno preko tisuću različitih kibernetičkih napada na štetu građana i tvrtki. Prema podacima policije, riječ je o velikom porastu u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada ih je zabilježeno dvostruko manje.

Policija ukazuje da je su najteži oblici kibernetičkih napada tzv. napadi cryptolocker ransomware, odnosno zlonamjerni ucjenjivački softveri koji onemogućuju korisnicima pristup njihovom informacijskom sustavu ili uređaju.

U policiji pojašnjavaju da počinitelji putem elektroničke pošte traže uplatu otkupnine, najčešće u bitcoinima, te da se taj ucjenjivački softver najčešće širi nepažnjom korisnika – otvaranjem zlonamjernih poveznica i priloga elektroničke pošte, otvaranjem kompromitirane internetske stranice i preuzimanjem lažnih ažuriranih aplikacija ili kompromitiranog softvera.

Policija podsjeća građane da se mogu zaštititi na više načina putem tzv. cyber higijene, što podrazumijeva redovito izrađivanje sigurnosne kopije podataka na uređaju, neotvaranje poveznica koje se dobiju u neočekivanim ili sumnjivim porukama elektroničke pošte te pregledavanje i preuzimanje samo službenih verzija softvera s pouzdanih internetskih stranica. Preporuča se i redovito ažuriranje sigurnosnog softvera i operacijskog sustava.

Ako se ipak zaraze zloćudnim računalnim programima, na web stranici NoMoreRansom, alat od velike pomoći je kripto šerif koji može prepoznati vrstu ransomwarea te, ukoliko poznaje ključ za dekripciju, otključati podatke bez plaćanja otkupnine počiniteljima kaznenih djela.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of