PROPUST U SIGURNOSTI

OTKRIVENO KAKO JE POBJEGAO ZATVORENIK IZ REMETINCA: Ovo je ključan detalj zbog kojeg će policajci odgovarati

| Autor: Hina
Pomoćnica ministra pravosuđa Jana Špero (Hina/EPA)

Pomoćnica ministra pravosuđa Jana Špero (Hina/EPA)


Pomoćnica ministra pravosuđa Jana Špero izjavila je u ponedjeljak da je do bijega istražnog zatvorenika iz bolnice u Zagrebu došlo zbog propusta u sigurnosti pa su protiv dvojice pravosudnih policajaca pokrenuti stegovni postupci.

"Bijeg se dogodio zbog propusta u sigurnosti, pokrenuli smo stegovni postupak zbog teške povrede službene dužnosti protiv dva pravosudna policajca koja su bila na osiguranju istražnog zatvorenika, obzirom da nisu primijenili sve potrebno za osiguranje", poručila je Špero novinarima u Ministarstvu pravosuđa.

Dodala je kako je istražni zatvorenik bio u KBC-u Sestara milosrdnica zbog gutanja stranog tijela i bolovima u abdomenu, a bio je u pratnji pravosudne policije kako i nalažu mjere osiguranja. No, prilikom korištenja WC-a zatvorenik nije bio vezan.

"Došlo je do problema u provedbi sigurnosti. Oni jesu bili uz zatvorenika, provjerili prostoriju, međutim nisu uzeli u obzir da postoji mogućnost bijega kroz prostoriju koja se nalazila do WC-a. Bilo je naloženo da se zatvorenik veže, oni su procjenili da i bez sredstava vezanja može otići na WC", naglašava Špero.

Kazala je kako je na WC išao više puta. "Ali, posljednji put je uspio preskočiti zid i otići u prostoriju iz koje se uspio udaljiti", dodala je.

Zatvorenik je prije korištenja WC-a bio vezan za ruke i noge, a tijekom korištenja WC-a pravosudni policajci nisu čuli otvaranje prozora ili slično.

"Kada su primijetili da više ne uzvraća pozive iz WC-a tada su išli ući u prostoriju. Nešto teže su se otvorila vrata i onda su tek primijetili otvoreni prozor", ustvrdila je Špero.

Procjena pravosudnih policajaca bila je da je zid koji dijeli prostorije bio dovoljno visok te da je nemoguće za ga zatvorenik njegovih fizičkih osobina može preskočiti.

"Radi se o istražnom zatvoreniku koji se nalazi na izvršavanju istražnog zatvora zbog šverca migranata, odnosno protuzakonitog ulaženja na područje Hrvatske", kazala je Špero.

Naglasila je kako je ovo prvi bijeg zatvorenika u 2020. godini te je raspisana tjeralica.

"Što se statistike tiče u Hrvatskoj nema filmskih bijegova iz zatvora. Tijekom 2019. imali smo dva maloljetnika tijekom sprovođenja i pet zatvorenika iz poluotvorenih kaznionica, dakle nije bilo bijegova iz zatvorenih uvjeta", objasnila je Špero.

Dodala je kako uglavnom sve osobe koje pobjegnu budu uhvaćene i vraćene u zatvor.

Na pitanje je li problem u obuci pravosudnih policajaca, Špero je rekla da svi moraju proći temeljni tečaj na kojem je sigurnost važan dio.

"Smatram da nije problem u tome, kao što i vidite ovdje problem je bio u službenicima koji nisu postupili kako je naloženo", zaključila je Špero.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater