ZADAR

PU zadarska - Petero osumnjičenih zbog višemilijunske štete počinjene vjerovnicima i proračunu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Policijaci Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije zadarske PU u suradnji sa ŽDO-om proveli su kriminalističko istraživanje nad 5 hrvatskih državljana zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela s višemilijunskom štetom počinjenom državi i vjerovnicima, a njih su dvojica predana pritvorskom nadzorniku.

 Kako je u srijedu, priopćila PU zadarska, sumnja se da je 49-godišnjak kao vlasnik i odgovorna osoba trgovačkog društva sa sjedištem u Stankovcima od siječnja 2017. do rujna 2018. više puta bez ikakve osnove sa žiroračuna društva podizao i zadržao novac društva u iznosu većem od 5.700.000 kuna. Kako bi knjigovodstveno pravdao isplate tog iznosa, fiktivno je prikazivao da je novac položen u blagajnu društva.

Također, 49-godišnjaka se sumnjiči da je u dogovoru s 56-godišnjakom, kako bi društvu u Stankovcima pribavio nepripadajuću korist na osnovi isplate nepripadajućeg povrata PDV-a na štetu državnog proračuna u iznosu većem od 4.400.000 kuna, u poslovnim knjigama društva tijekom 2017. prikazivao neistinite podatke o poslovnom odnosu s trgovačkim društvom koje je zastupao 56-godišnjak, o izvedenim radovima, isporučenoj opremi iako su znali da nikakvih radova i usluga ni isporuke robe nije bilo. 

Trgovačko društvo koje je zastupao 56-godišnjak izdalo je fiktivne fakture u vrijednosti gotovo 22 milijuna kuna, a na temelju tih faktura 49-godišnjak je zatražio i ostvario povrat nepripadajućeg PDV-a u iznosu od 4.400.000 kuna.

Isto tako, sumnjiči se da je na temelju tih fiktivnih faktura 49-godišnjak iz svojeg društva proveo neosnovano plaćanje društvu 56-godišnjaka u iznosu većem od 1.100.000 kuna i time oštetio svoje trgovačko društvo.

Također, 49-godišnjaka se sumnjiči da je tijekom 2012. kao vlasnik drugog trgovačkog društva sa sjedištem u Novalji, znajući da je račun tog društva u blokadi i da su tražbine vjerovnika veće od 8.200.000  kuna, od čega su tražbine prema državnom proračunu na temelju poreznih davanja veće od 1.200.000 kn te da su nastupili uvjeti za otvaranje stečaja nad društvom, cjelokupnu imovinu društva koja je trebalo činiti stečajnu masu i iz koje su se trebali namiriti vjerovnici društva prenio besplatno na novoosnovano društvo. Tako je onemogućio i oštetio vjerovnike tog društva u naplati svojih tražbina tijekom provedenoga stečajnog postupka.

Zatim je 2018., nakon što je i tom društvu na koje je prije prenio imovinu blokiran račun, a tražbine vjerovnika su iznosile više od sedam milijuna kuna, zajedno i u dogovoru s još tri osobe u dobi od 37, 24 i 25 godina osnovao treće trgovačko društvo na koje je prenio tu imovinu i tako onemogućio i oštetio vjerovnike koji su se trebali naplatiti iz stečajne mase, a koju je trebala činiti imovina društva.

Osim toga, sumnjiči ga se da je tijekom 2018. kao odgovorna osoba trgovačkog društva s područja Stankovaca, nakon što su i nad tim društvom nastupili razlozi za otvaranje stečajnog postupka, znatno ispod tržišnih vrijednosti prenio dio imovine tog društva na svoje drugo povezano društvo, čime je oštetio vjerovnike tog društva koji su se trebali naplatiti prodajom imovine, koja je trebala biti dio stečajne mase u stečajnom postupku, u vrijednosti od 300.000 kuna.

Na kraju, 49-godišnjaka se sumnjiči i da je tijekom prosinca 2017. kao odgovorna osoba društva sačinio više krivotvorenih računa u iznosu od gotovo 14 milijuna kuna društvu iz Češke iako s njim nije imao nikakvu poslovnu suradnju, a sve da prikaže pozitivno poslovanje društva.

Ukupna šteta državnom proračunu na osnovi nepripadajućeg povrata PDV-a iznosi više od 4.400.000 kuna, koliko iznosi i nepripadajuća imovinska korist društvu s područja Stankovaca. Pribavljena imovinska korist 49-godišnjaka iznosi više od 5.700.000 kuna, a pribavljena imovinska korist društvu 56-godišnjaka  više od 1.100.000 kuna, sve na štetu društva s područja Stankovaca. Počinjena šteta vjerovnicima društava s područja Novalje i Stankovaca iznosi više od 15.300.000 kuna, od čega je šteta državnom proračunu veća od 1.200.000 kuna.

Nakon istraživanja, 49-godišnjak je zbog sumnje na kaznena djela zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza ili carine, krivotvorenja službene ili poslovne isprave i prouzročenje stečaja, uz kaznenu prijavu, predan pritvorskom nadzorniku zadarske PU. Zbog sumnje na kazneno djelo prouzročenja stečaja, uz kaznenu prijavu, 37-godišnjak je također predan nadzorniku.

Zbog sumnje da je počinio kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave te kazneno djelo utaje poreza ili carine i zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju pomaganjem, protiv 56-godišnjaka podnesena je kaznena prijava državnom odvjetništvu.  Protiv 24-godišnjakinje i 25-godišnjaka podnesena je kaznena prijava zbog sumnje da su počinili kazneno djelo prouzročenja stečaja - stoji u današnjem priopćenju zadarske PU. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum