ZAGREB

Objavljeni detalji afera "Vrtovi svjetla" i "Adventske kućice"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Uskok i policija priopćili su detalje višemjesečnih izvida u aferama „Vrtovi svjetla“ i „Adventske kućice“ koji su rezultirali traženjem istražnog zatvora za petero osumnjičenika u ta dva od ukupno četiri kraka antikorupcijske akcije povezane s pokojnim zagrebačkim gradonačelnikom.

Prva dva od ukupno četiri kraka antikorupcijske akcije rezultirali su prijedlogom tužiteljstva za određivanjem istražnog zatvora za poduzetnika Milana Lončarića (74) i glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića zbog afere „Vrtovi svjetla“ te suradnika nekadašnjeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića – Zdravka Krajine (51), Denisa Mohenskog (54) i Jelene Čeklić (73) iz afere „Adventske kućice“.

Policija i tužiteljstvo su, ne navodeći imena osumnjičenika, precizirali da se Lončarić sumnjiči za davanje mita za trgovanje utjecajem, a Bačić za trgovanje utjecajem, dok se Krajina i Mohenski sumnjiče za davanje mita, a Čeklić za zlouporabu položaja i ovlasti.

Uskok: Bačić posredovao za Lončarića u bankama 

Lončarića se sumnjiči da je od ožujka 2020. do 29. lipnja, nakon što je bezuspješno pokušao ishoditi odgovarajuće suglasnosti, dozvole i rješenja nadležnih službi Grada Zagreba potrebnih za legalizaciju već izgrađenih objekata te izvođenje radova na nekretninama u njegovom vlasništvu, dogovorio s Bačićem, s kojim je obiteljski povezan, da će Bačić korištenjem svojeg utjecaja posredovati kod Bandića radi ishođenja potrebnih dozvola i suglasnosti neovisno o ispunjenju propisanih uvjeta.

Lončarić je, dodaje tužiteljstvo, ujedno dogovorio da će Bačić svojim utjecajem i autoritetom glavnog ravnatelja HRT-a, koja je važan komitent komercijalnih banaka u Hrvatskoj, posredovati u bankama radi ishođenja kredita po što povoljnijim uvjetima u svrhu financiranja svojih projekata.

Kao protuuslugu, nadodaju Uskok i policija, Lončarić je nagradio Bačića i Bandića koji je kao gradonačelnik posredovao kod službenih osoba Gradskog zavoda da taj zavod izda rješenje o legalizaciji radova na Lončarićevoj nekretnini u Zagrebu, ali i ukine svojstvo kulturnog dobra dijelova tvornice kako bi se taj objekt mogao ukloniti i graditi stambeno-poslovni kompleks.

Riječ je, prema pisanju medija, o palači u Žerjavićevoj ulici koja je zaštićeni spomenik kulture te o prostoru nekadašnje Tvornice električnih žarulja (TEŽ) koji je nekoć bila u Lončarićevom vlasništvu.

Lončarić je za legalizacije putem Bačića tadašnjem gradonačelniku predao 50.000 eura, dok je Bandić osobno i posredstvom ravnatelja Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba zatražio od pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode da udovolji Lončarićevim zahtjevima.

Uz to, Bandić je od pročelnika Gradskog ureda za zaštitu spomenika kulture i prirode na Lončarićev zahtjev zatražio da lažno navede kako se TEŽ-ov toranj treba ukloniti uslijed oštećenja zadobivenih u potresu, iako za to nije bilo osnove, a sve kako bi se tvorničkom kompleksu ukinuo status kulturnog dobra i povećala mogućnost gradnje „Vrtova svjetla“.

Policija i Uskok ističu da je Bačić koristio svoj utjecaj u bankama i za Lončarićevo dobivanje povoljnih kredita radi financiranja „Vrtova svjetla“, a za što je poduzetnik nagradio glavnog ravnatelja HRT-a kupnjom i opremanjem stana u Zagrebu u vrijednosti od najmanje milijun kuna. Riječ je, pišu mediji, o stanu u zagrebačkoj Radićevoj ulici.

Bandić, Krajina i Mohenski navodno podijelili pet milijuna kuna

U kraku istrage koja se odnosi na aferu „Adventske kućice“ policija i tužiteljstvo sumnjaju da je Bandić od kolovoza 2016. do siječnja 2020. pogodovao svojem službenom vozaču Zdravku Krajini i ugostitelju Denisu Mohenskom, zvanom „kralj Adventa", radi dobivanja atraktivnih lokacija u središtu grada tijekom manifestacija u organizaciji Grada Zagreba u zamjenu za dio dobiti.

Radi ostvarenja ovog dogovora, Bandić je osiguravao davanje na korištenje javnih površina za provođenje raznih manifestacija neovisno o propisanoj proceduri, ističu policija i tužiteljstvo.

Pritom je Bandić, nadodaju, nalagao Jeleni Čeklić kao članici Povjerenstva za davanje u zakup javnih površina da u sustavu evidencija rezervira termine sukladno zahtjevima Krajine i Mohenskog, a kako bi se onemogućile prijave drugih zainteresiranih podnositelja i prije nego su zahtjevi osumnjičenika prošli kroz propisanu proceduru.

Čeklić se sumnjiči i da je osiguravala da članovi Povjerenstva donesu prijedloge zaključaka kako bi se tvrtkama Krajine i Mohenskog dodijele tražene javne površine na korištenje. Pritom je Čeklić članovima Povjerenstva prenosila Bandićeve naloge i upute koje zahtjeve treba prihvatiti, ističu Uskok i Ravnateljstvo policije.

Time je Bandić omogućio Krajini i Mohenskom ostvarivanje dobiti od najmanje 5 milijuna kuna koje su sva trojica međusobno podijelili, zaključuju policija i tužiteljstvo.

Dio nezakonitosti u nadležnosti Općinskog državnog odvjetništva

Uskok je izvijestio i da je u višemjesečnim izvidima, koji su rezultirali pokretanjem spomenute dvije istrage i traženjem pritvora za petero osumnjičenih, „utvrđena i osnovana sumnja na počinjenje kaznenih djela iz nadležnosti Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu te su rezultati izvida u tom dijelu ustupljeni navedenom državnom odvjetništvu na daljnje postupanje”.

Riječ je o slučaju u kojem je osumnjičena dugogodišnja Bandićeva suradnica i nekadašnja ministrica zdravstva Ana Stavljenić Rukavina, koja je bila potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine i predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak.

Uskok i policija u četvrtak su u Zagrebu nastavili s antikorupcijskom akcijom pa je prema neslužbenim informacijama uhićeno 10 osoba, osam poduzetnika i dvoje gradskih zaposlenika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini